Eteriska oljor som kan ge brännskador i solen

Fototoxiska eteriska oljor

Eteriska oljor är vanliga i naturliga hudvårdsprodukter och bidrar med såväl doft som andra positiva egenskaper. Det är även populärt att använda naturliga parfymer innehållande färdiga blandningar av eteriska oljor att droppa på handlederna med olika lugnande, upplyftande eller engergigivande effekter. Att själv droppa i lite eteriska oljor i sina diy produkter är också spännande. Man ska dock vara varsam med vilka eteriska oljor man använder och noga kontrollera vad som ingår i de färdiga blandningarna, speciellt när det gäller produkter som ska användas på delar av kroppen som kan komma att utsättas för solljus. Annars riskerar man kraftiga allergiska reaktioner och brännskador.

 

Varför vissa eteriska oljor är fototoxiska

Vissa eteriska oljor innehåller fototoxiska ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner och direkta brännskador om de utsätts för UV-ljus. Inflammation, blåsor och röd, bränd hud är vanliga reaktioner. Det handlar om furocoumariner, en grupp av ämnen som binder till DNA i hudens celler. När de utsätts för UV-ljus sker en reaktion som skadar cellerna, vilket orskar en kraftig allergireaktion. Beroende på koncentration kan furocoumariner ge ända upp till tredje gradens brännskador i närvaro av UV-ljus. I ett fall räckte det med några droppar eterisk citronolja i en skål i bastun för att en kvinna skulle få brännskador när hon solade solarium direkt efteråt. Rekommendationen är att undvika sol och solarier under 12-18 timmar efter att man använt furocoumarininnehållande olja på huden. Brännskadorna behöver inte synas direkt utan kan uppkomma ända upp till 12 timmar senare. De kan också ge en missfärgning av huden som kan sitta i under flera månader. Även att hantera vissa färska citrusfrukter i solen kan leda till brännskador på händerna. Det finns många fall rapporterade när det gäller lime, vilket har gett detta syndrom namnet "Margarita photodermatitis".


Vilka eteriska oljor innehåller furocoumariner?
Furocoumariner finns i många citrusfrukter och i ett fåtal andra växter. Alla citrusfrukter innehåller dock inte furocoumariner. Eteriska oljor från citron och lime är till exempel kraftigt fototoxiska medan apelsin och mandarin inte är det. Eteriska oljor utvunna från andra delar av citrusväxter än fruktskal, som blad och blommor, innehåller ofta mycket lägre nivåer av furocoumariner och är därmed inte fototoxiska. Exempel på detta är oljorna neroli och petitgrain som utvinns ur blommor respektive blad och småkvistar från pomeransträdet. Dessa oljor är okej att använda i solen, medan olja från själva frukten pomerans, eller "bitter orange" som den heter på engelska, är kraftigt fototoxisk. Ett undantag är mandarin där ingen del av växten innehåller höga nivåer furocoumariner men där olja utvunnen specifikt från bladen ändå är fototoxisk beroende på att de innehåller ett annat fototoxiskt ämne, dimethyl anthranilate. Hur mycket furocoumariner som finns i en eterisk olja från citrusskal beror dessutom på vilken metod oljan är utvunnen med. Furocoumariner är något tyngre molekyler som inte är så lättflyktiga jämfört med de eteriska ämnena i oljan. Därför är kallpressad (expressed) eterisk olja från till exempel citron fototoxisk medan den ångdestillerade varianten inte är det och kan därmed användas i solen utan risk. Det finns metoder att efteråt avlägsna furocoumariner från eteriska citrusoljor, men de kallpressade anses överlägsna när det gäller doft eftersom de är mer kompletta oljor. Många märken säljer därför flera varianter av de eteriska oljor som innehåller furocoumariner. Kolla efter märkningar som ”steam distilled”, ”furocoumarins free (FCF)” eller ”bergapten free” för att få en olja som du säkert kan använda i läppbalsam, hudkräm, parfymer eller andra blandningar tänkta att användas direkt på huden.

Eteriska oljor som är fototoxiska

Citrus

Bergamott (Citrus bergamia) – Kallpressad

Citron (Citrus limon) - Kallpressad

Grapefrukt (Citrus paradisi) - Kallpressad

Lime (Citrus aruantifolia) - Kallpressad

Mandarin (Citrus reticulata) - Blad, ångdestillerade

Pomerans (Citrus aurantium) – Kallpressad

Icke-citrus

Angelika (Angelica archangelica) – Rot, ångdestillerad 

Fikon (Ficus carica) – Blad, absolute 

Ruta (Ruta graveolens) – Blommor, ångdestillerade

Spiskummin (Cuminum cyminum), ångdestillerad

Tagetes (Tagetes minuta) – Blommor, ångdestillerade

Eteriska citrusoljor som inte är fototoxiska

 

Apelsin och Blodapelsin (Citrus sinensis) – Alla former, kallpressad eller ångdestillerad

Satsuma (Citrus unshiu) - Kallpressad eller ångdestillerad

Tangelo (Citrus tangelo) - Kallpressad eller ångdestillerad

Yuzu (Citrus junos) - Kallpressad eller ångdestillerad

Mandarin och Tangerin (Citrus reticulata) – Enbart fruktskal, kallpressat eller ångdestillerat

Citron (Citrus limon) – Blad, fruktskal enbart ångdestillerat

Grapefrukt (Citrus paradisi) - Ångdestillerad

Lime (Citrus aruantifolia) - Ångdestillerad

Pomerans (Citrus aurantium) - Blommor (Neroli), blad och kvistar (Petitgrain)

Bergamott (Citrus bergamia) - Skal, ångdestillerat alternativt märkt Bergamott FCF (furocoumarin free) eller Bergaptenfri


Referens

Tisserand, R. and Young, R., Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. 2014: Churchill Livingstone/Elsevier.

 

Läs mer om Gifter i hudvård