Varför välja mineralpuder utan bismuth oxychloride?

Mineral foundationMineralsmink anses säkrare än traditionellt smink. Bra mineralsmink är utan toxiska tillsatser och faktiskt bra för huden. Det skyddar mot solen, är lugnande, läkande och täpper inte till porerna. Äkta mineralsmink innehåller enbart mineraler och kommer därför alltid i puderform. Många märken använder dock idag ordet mineral i produktnamnet för att det låter bättre och naturligare även om det i verkligheten bara handlar om konventionellt smink med små tillsatser av vissa mineraler som mica, zinkoxid eller titandioxid. Men det finns problem även med äkta mineralsmink. Många som testar mineralpuder upplever att det kliar, att huden blir röd och irriterad och aknen värre än någonsin. Så vad ska man titta efter när man väljer mineralsmink? Självklart det helt uppenbara som att det ser bra ut, har rätt färgnyans och sitter bra på huden. Men förutom det, finns det några ingredienser som är viktiga för att få den positiva effekten av mineralsmink och några ingredienser som är irriterande för huden och som man bör undvika. Idag finns det ett antal bra märken att välja mellan. Vi har listat en del av dem, framför allt svenska märken, men det finns fler bra märken att välja bland så kolla innehållsförteckningen.

 

Vad är mineralsmink?

Äkta mineralsmink innehåller enbart mineraler och kommer därför alltid i puderform. Många märken använder idag ordet mineral i produktnamnet för att det låter bättre och naturligare, även om det i själva verket bara handlar om konventionellt smink med små tillsatser av vissa mineraler.

Mineraler är icke organiska, kristallina ämnen som bildas naturligt i jordskorpan. Även om många av de mineraler som förut bröts i gruvor idag tillverkas syntetiskt, så är detta inte bara negativt. Syntetisk tillverkning garanterar att ämnen är fria från kontaminering av tungmetaller vilket tidigare var ett problem.

 

Vad ska bra mineralpuder innehålla?

Zinkoxid 

Zink är ett spårämne som är oerhört viktigt för både antioxidantförsvaret och sårläkningsprocessen [1]. Zink har en antiinflammatorisk effekt på huden och är dessutom viktig för hudens goda bakterier. Den hjälper till att skydda mot de onda bakterierna som skapar inflammation, irritationer och akne. På huden löses zink i form av zinkoxid långsamt upp till zinkjoner. Detta ger ett konstant tillskott av zink till hudens alla zinkbehövande processer och en generell läkande och lugnande effekt på huden. Dessutom är zinkoxid ett UV-filter som skyddar mot solens skadliga UV-strålar.

Titandioxid 

Förutom att det används som ett vitt färgämne i smink är titandioxid precis som zinkoxid ett UV-filter som skyddar mot solen. Mineralpuder ger ett solskydd som motsvarar ungefär SPF 10-20. Lite beroende på färgnyans och hur tjockt lager man lägger på.

Mica

Mica ger pudret dess glans och färg. Mica är en typ av aluminiumsilikat. Ett mineral som färgas med till exempel järnoxid och ultramarin.

Boronnitrid

Boronnitrid är inte nödvändigt men det är ett mineral som hjälper pudret att stanna på huden. Boronnitrid är visserligen syntetisk men bättre än många alternativ. Boronnitrid är stabil, inert, helt olöslig och icke-toxisk [2]. Mineralets struktur är för stor för att tränga ner genom läderhuden (stratum corneum) och därmed är den fullständigt icke-irriterande.

Järnoxider

Järn har två oxidationstillstånd som tillsammans kan bilda en rad av oilka järnoxider med färger som varierar mellan gult och rött till brunt och svart. Järnoxider är naturliga färgämnen som är godkända i mineralsmink.

Ultramarin

Ultramarin är en syntetisk variant av mineralet lapis lazuli. Innan upptäckten av hur den kunde tillverkas syntetiskt år 1826 var mald lapis lazuli det dyrbaraste färgpigmentet bland målare. Ultramarin som ordagrant betyder "bortom havet" på latin är en typ av svavelinnehållande natriumsilikat och anses vara ett naturligt färgämne som kan avändas i mineralsmink.

Kaolin och illite

Lermineralerna kaolin och illite finns i en del mineralpuder eftersom de har bra förmåga att binda olja och vatten. Det kan vara bra på oljig hud, men upplevs ofta uttorkande på torr och känslig hud.

 

Vad ska bra mineralsmink inte innehålla?

Bismuth oxychloride

Om mineralpudret kliar, irriterar, täpper till porerna och orsakar finnar så innehåller det med största sannolikhet bismuth oxychloride. Bismuth oxychloride är ett mineral och får därmed finnas även i äkta mineralsmink. Detta är faktiskt en av huvudingredienserna i det mest sålda mineralpudret från Bare Minerals. Bismuth oxychloride används i kosmetika för att det ger en pärlemorskimrande effekt och får sminket att fästa bra på huden. Bismuth oxychloride finns naturligt i mineralet bismoclite som är både ovanlig och dyrbar. Den bismuth oxychloride som används i kosmetika kommer dock inte från bismoclite utan är syntetiskt framställd genom klorering av bismuth, eller vismut som det heter på svenska. Ren vismut är även den relativt ovanlig i naturen och den vismut som används för framställning av bismuth oxychloride fås fram som en biprodukt när andra metaller, framför allt bly men även koppar, renas från kontamineringar. Vismuten går igenom flera reningsprocesser men även den renaste graden av vismut är till viss grad kontaminerad med koppar men också med giftigt bly och tallium. Det låter naturligtvis inget vidare och borde vara tillräckligt för att undvika produkter som innehåller ämnet. Det största problemet med bismuth oxychloride i smink ligger dock i strukturen på kristallerna i pudret. De små kristallerna av bismuth oxychloride har mycket vassa kanter som sticker och irriterar huden och fastnar i porerna. Detta blir givetvis ännu värre när man buffar med en kabukiborste för att arbeta in pudret i huden. Bismuth oxychloride orsakar helt enkelt en massa små sår i huden som skapar inflammation, irritation och igenpluggade porer. Alla är inte lika känsliga för detta utan det är framför allt personer med känslig eller aknebenägen hy som reagerar med irritation, pormaskar och akneutbrott, eller ännu allvarligare, rosacea och cystisk akne.

Silikoner

Silikoner som dimethicon eller phenyl trimethicon finns i en del populära märken som Jane Iredale och Pür Air Perfection. Silkoner är inte naturliga mineraler.

Stärkelse

Billig stärkelse från ris (Oryza Sativa) eller majs (Zea Mays) är också vanligt. Inte direkt skadligt för huden men om de står högt upp i ingredienslistan sänker de halten mineraler och minskar därmed mineralpudrets positiva effekter.

Talk

Talk är ett lermineral, en form av magnesiumsilikat, som finns naturligt i jordskorpan. Talks dåliga rykte kommer av att talkfyndigheter ofta är kontaminerade med carcinogen asbest. Idag är kosmetisk talk strikt kontrollerad och fri från asbest. Trots detta finns det studier som kopplar ihop asbestfri talk med tumörbildning [3]. Dessutom kan den vara irriterande att andas in. Detta gör talk till en tveksam ingrediens som bör undvikas tills frågan är mer utredd.

Silika

Hydrerad silika eller amorphous silika, vilket är vad som används i kosmetika, är inte, till skillnad från kristallin silika, cancerogen eller på annat sätt farlig [4]. Men däremot kan den vara lite slipande och därför irriterande för känslig hud, särskilt i en produkt som puder som ska buffas in i huden.

 

Mineralpuder med solskyddsfaktor

Flera märken går idag ut med att deras mineralpuder ger en SPF på 15-20. Det handlar om produkter som har zinkoxid och/eller titandioxid bland huvudingredienserna. Det finns dock flera mindre märken med motsvarande ingredienslista men som inte anger någon SPF. Med största sannolikhet beror det på att de inte har kostat på sig att göra de tester som krävs för att bevisa att produkten ger skydd mot solen. Utan dessa tester får man inte påstå att en produkt har solskyddseffekt. Så om du är ute efter puder med solskydd, kolla att du hittar zinkoxid och/eller titandioxid högt upp i innehållsförteckningen, gärna på första eller andra plats. Tänk dock på att solskyddseffekten alltid är beroende på hur mycket puder du använder och att en solig sommardag är kanske inte en SPF 15-20 tillräckligt.

 

Välj   Undvik
Zinc oxide   Bismuth oxychloride
Titanium dioxide   Dimethicon
Boron nitride   Phenyl trimethicon
Mica   Talc
Kaolin   Silica

Vad ska man välja?

Så vad ska man titta efter i ingredienslistan för att få ett bra mineralpuder, som är naturligt, hudvårdande, icke-irriterande och skyddar mot solen? Välj produkter som har zinkoxid och titandioxid högt upp bland ingredienserna. Godkända ingredienser är också boronnitrid, mica och kaolin samt färger som järnoxid och ultramarin. Undvik produkter som innehåller bismuth oxychloride, dimetichone, phenyl trimethicone eller talk. Se också upp med produkter där det är svårt att hitta ingredienslistan. Det är oftast inget bra tecken.

 

Mineralsmink

Märken som innehåller rent mineralpuder med hög halt zinkoxid / titandioxid utan bismuth oxychlorid eller silikoner. Angivna ingredienser gäller powder foundation från respektive märke.

 

Referenser

  1. Lansdown, A.B. et al., Zinc in wound healing: theoretical, experimental, and clinical aspects. Wound Repair Regen, 2007. 15(1): 2-16.
  2. Fiume, M.M. et al., Safety Assessment of Boron Nitride as Used in Cosmetics. Int J Toxicol, 2015. 34(3 Suppl): 53S-60S.
  3. Fiume, M.M. et al., Safety Assessment of Talc as Used in Cosmetics. Int J Toxicol, 2015. 34(1 Suppl): 66S-129S.
  4. Becker, L.C. et al., Safety assessment of silylates and surface-modified siloxysilicates. Int J Toxicol, 2013. 32(3 Suppl): 5S-24S.

Läs mer om Gifter i hudvård