Formaldehyd förbjuds i kosmetika

Formaldehyde förbud i kosmetikaFormaldehyd och ämnen som bryts ner till formaldehyd så kallade formaldehydfrisättare används som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter och tandkräm för att undvika bakterie- och svamptillväxt. De är också vanliga i nagellack och nagelförstärkare. I januari 2016 klassade EU formaldehyd som ett CMR-ämne, d.v.s. ett ämne som är cancerogent, mutagent eller reproduktionsstörande. Sedan dess har kosmetikabranschen kämpat för att få behålla ämnet i nagellack eftersom de hävdar att det inte går att ersätta med något annat. Nu har äntligen Europeiska kommissionen beslutat att formaldehyd förbjuds helt i kosmetika, nagellack och tandkräm, eftersom de inte tycker att kosmetikabranschen lyckats bevisa att den inte går att ersätta. Det är mycket positivt att EU äntligen tagit det beslutet men frågan är dock hur mycket det här egentligen påverkar förekomsten av formaldehyd i hudkräm. Förbudet gäller nämligen bara ren Formaldehyd, Paraformaldehyde, Metylene glycol samt en av formaldehydfrisättarna, Quternium-15. Det gäller tyvärr inte de övriga formaldhydfrisättarna som fortfarande är godkända:

 

  • Imidazolidinyl urea
  • Diazolidinyl urea
  • DMDM hydantoinin
  • Sodium hydroxymethylglycinate
  • Benzylhemiformal
  • Bronopol
  • Bronidox

 

Många anser att låga doser formaldehyd är ofarligt och icke-cancerogent. Ny forskning visar  dock att så inte är fallet. Även om låga doser formaldehyd inte är direkt mutagent eller cancerogent så stör det cellernas förmåga att reparera DNA-skador. Den typen av skador som uppstår i hudcellerna när vi utsätter oss för solljus, vilket medför en ökad risk att utveckla hudcancer. 

Formaldehydfrisättare i hudvårdsprodukter är mycket vanligt. En dansk undersökning visade år 2000 att av 100 testade hudkrämer på den danska marknaden så innehöll 51 formaldehyd eller formaldehydfrisättare trots att det endast var deklarerat i innehållsförteckningen på 18 av dem. Detta dolda formaldehydinnehåll lär inte försvinna från marknaden bara för att ren formaldehyd förbjuds.

Dessutom gäller det att se upp även med handgjorda hudvårdsprodukter. Formaldehydfrisättaren Diazolidinyl urea är nämligen en av ingredienserna i konserveringsmedlen Germaben och Liquid Germall Plus, som är mycket populära i DIY-kretsar.

Läs mer om varför låga doser fomaldehyd medför en ökad risk för att utveckla hudcancer