Förstå din hud och den naturliga fuktighetsfaktorn

Ta hand om din hudYtterhuden har den livsnödvändiga funktionen att bilda en vattentät barriär mot omgivningen som reglerar vätskeförlust och skyddar mot bakterier, virus, giftiga ämnen och solens UV-ljus. Denna vattenbarriär utsätts för ständiga utmaningar från vår omgivning. Sol, vind, kyla och hetta liksom luftföroreningar, smink och daglig rengöring är speciellt påfrestande för barriären. Om barriären rubbas leder det till förlust av vatten och fuktbehållande ämnen och huden blir torr, röd och flagig. Lär känna din hud bättre och förstå hur man bäst skyddar vattenbarriären mot yttre påfrestningar så kommer du att belönas med en yngre, friskare och mer strålande hud.

 

epidermis
Epidermis
Ytterhuden, epidermis, består av 6 olika lager. Förnyelse av hornlagret (Stratum corneum), som är det allra yttersta, tar 3-4 veckor. Det är cellerna som finns på basalmembranet (Basal Lamina), djupast nere i epidermis som delar sig och sedan vandrar upp till hudytan. De delande cellerna skyddas från solens UV-ljus av melanocyter som frisätter den naturliga solskyddsfaktorn melanin. Epidermis har inga blodkärl utan syre och näringsämnen nås genom diffusion från innerhuden (Dermis).

Ytterhudens vattenbarriär

Ytterhudens barriär, även kallad stratum corneum eller hornlagret på svenska, bildar en mer eller mindre vattentät barriär på hudens yta. Den består av icke-levande celler och en speciell oljeblandning rik på ceramider och kolesterol, ordnade som en murad vägg med oljan som murbruk.

Cellerna i barriären förnyas var 3-4 vecka från ett lager med delande celler längst ner i ytterhuden, på gränsen till innerhuden. Så fort en ny cell har bildats så knuffas den ut mot ytan. Därefter genomgår den radikala förändringar. Den förlorar det mesta av sitt normala cellinnehåll och börjar istället producera enorma mängder av specialiserade proteiner, huvudsakligen keratin och filaggrin, och slutar som en icke-levande, platt, hexagonal kloss. 

Proteinet keratin som produceras av cellerna är samma hårda material som finns i hår och naglar. Keratinet är ordnat i en skelettliknande struktur som både stödjer cellernas form samt binder ihop dem med varandra i långa kedjor för att säkerställa en stark, rigid struktur även efter att cellerna inte längre lever. Proteinet filaggrin arbetar tillsammans med keratin för att skapa denna skelettstruktur.

För att föryngra huden på ytan och undvika att den inte blir alltför tjock och hård pågår en naturlig exfolieringsprocess på hudytan där de äldsta cellerna lossnar och faller bort. Denna peeling sker genom en aktiv nedbrytning av de speciella kopplingarna mellan cellerna i hornlagret. För att detta ska fungera korrekt behövs vatten och när huden är alltför torr så flagnar den i stora sjok istället för att de gamla cellerna faller bort en och en. 

 

Hudens naturliga fuktighetsfaktor (NMF)

Ytterhudens vattenbarriär är fullpackad med fukthållande ämnen som tillsammans kallas den naturliga fuktighetsfaktorn (Natural moisturizing factor, NMF). NMF är inte ett ämne utan en blandning av fuktighetshållande molekyler som alla behövs för att hålla hudens yttersta lager mjukt, smidigt och fuktigt. Du känner kanske igen flera av dem från hudkrämernas ingredienslistor. Vissa av dem, som glycerin och urea har använts i hudvårdsprodukter sedan 40-talet på grund av deras utmärkta förmåga att återfukta huden. 

De olika fuktighetsfaktorerna är extremt viktiga för hudens hälsa. De håller huden fuktig och gör den mjuk och elastisk för att skydda den från att spricka. De är avgörande för att den naturliga exfolieringen av döda hudceller fungerar som den ska. De är också inblandade i regleringen av ytterhuden samt i att upprätthålla hudens naturligt sura pH kallat syramanteln, vilken utgör ett viktigt skydd mot bakterier och virus.

Fria aminosyror är den främsta beståndsdelen av NMF och utgör runt 40% av alla NMF. De fria aminosyrorna har vattenbindande egenskaper men deras huvudsakliga funktion är att minska friktionen mellan keratinfibrerna för att öka hudens spänstighet. De utgör också startmaterial för vissa av de andra NMF. Alla proteiner är uppbyggda av strängar av aminosyror. Torr hud utlöser nedbrytning av filaggrinproteinet för att frisätta aminosyror vilket återfuktar huden. Men för att nedbrytningen av filaggrin ska fungera krävs vatten och om huden är alltför torr så fungerar inte processen. Därför är det extra svårt att återfukta extremt torr hud och resultatet är skör hud som lätt spricker. Flera allvarliga hudsjukdomar orsakas antingen av problem med att tillverka filaggrin eller med att bryta ner det till aminosyror. Filaggrin minskar i huden med åldern vilket kan vara orsaken till att många äldre ofta har problem med torr hud och anti-aging forskningen letar efter ämnen som stimulerar huden till ökad produktion av filaggrin. Det finns också en koppling mellan låga nivåer filaggrin och torr och eksembenägen hud. 

Pyrrolidone carboxylic acid (Sodium PCA / sodium L-pyroglutamate) utgör hela 12% av NMF och bildas från de fria aminosyrorna. PCA är extremt vattenabsorberande. PCAs förmåga att hålla kvar fukt är essentiell för frisk hud. I överkänslig hud är nivån av PCA lägre än normalt och i atopisk dermatit kan nivåerna av PCA vara så låga som hälften mot normalt. PCA tillsatt i hudkrämer tas lätt upp av huden och återfuktar huden mycket effektivt.

Glycerin / glycerol som hittas i relativt låga nivåer i hornlagret kommer från nedbrytning av oljor och andra fetter i huden. Glycerin är en av de äldsta och mest välkända återfuktarna i hudvårdsprodukter. Glycerin förändrar betendet hos hornlagrets oljor på ett sätt som gör att huden beter sig mjuk och smidig även under väldigt torra förhållanden. Hud som behandlats med glycerin under längre tid har också lättare för att återhämta sig från akuta påfrestningar från omgivningen.

Urea är inte enbart fukthållande utan också milt keratolytisk, dvs deltar i den naturliga exfolieringen och minskar därmed tjockleken på hornlagret. Urea är en mycket effektiv fuktgivare i hudkrämer, ibland marknadsförd under namnet karbamid, syftandes på dess kemiska sammansättning. Urea-innehållande krämer har visats förbättra hudbarriären och minska hudens vattenförlust. Urea sätts också ofta till i fotkrämer för att mjuka upp hårda fotsulor.

Lactic acid eller sodium lactate (sv. mjölksyra eller laktat) är en alpha-hydroxysyra (AHA) och som alla AHA-syror så föryngrar den hornhuden genom att både höja omsättningen av cellerna i ytterhuden och öka exfolieringsprocessen genom att bryta bindningar mellan cellerna i hornlagret. Till skillnad från andra AHAs som inte finns naturligt i huden så ökar mjölksyra fukten i hornlagret och har dessutom visats öka ceramidproduktionen, vilket bidrar till att barriären förbättras. Mjölksyra har också visats ha en läkande effekt på solskadad hud.

Hyaluronic acid (HA) (sv. hyaluronsyra) hittas bara i mycket små mängder i ytterhuden men är extremt vattenabsorberande och kan binda mellan 500 till 1000 gånger sin egen vikt i vatten. Till skillnad från de andra NMF, som är mycket små molekyler, så är hyaluronsyra en stor sockerpolymer. Därför kan hyaluronsyra i hudkrämer inte tas upp av ytterhuden utan stannar som en tunn film på på hudytan. Detta kan skapa problem i torra klimat där hyaluronsyran kan dra fukt ut ur huden istället för från omgivningen. Trasig hyaluronsyra, ofta kallad low weight HA (LMW-HA) marknadsförs ibland som ett överlägset alternativ eftersom den är tillräckligt liten för att passera genom hudbarriären. Men trasig HA är inte naturlig och även om det finns vissa tester som tycks visa att LMW-HA i hudkräm kan öka hudens fuktighet och även minska rynkor så finns det andra studier som visar att den aktiverar hudens immunsystem, skapar inflammation och ärrbildning. Oavsett om hyaluronsyran är hel eller trasig så kommer utvärtes användning av hyaluronsyra inte ha samma effekt som den naturliga har inne i hornlagret.

Några andra och mindre NMF faktorer är urocanic acid, glucosamine, creatine, citrate och olika salter.

 

Var snäll mot din hud och skydda den från en påfrestande omgivning

I motsats till vad många tror så kommer det mesta av vattnet i ytterhuden inifrån vår kropp och inte från omgivningen. Torrt klimat kan dock öka vätskeförlusten från ytterhuden, genom så kallad TEWL (transepidermal water loss). Allt som stör den välorganiserade hudbarriären resulterar i en ökad förlust av vatten till omgivningen. Tvätt med tensider, alkoholhaltiga ansiktsvatten och till och med rent vatten om du stannar förlänge i badet löser upp hudens oljor och skapar hål i barriären. Till och med fria fettsyror, som i små mängder finns naturligt i vegetabila oljor eller är tillsatta som förtjockningsmedel i hudkrämer, komprometterar barriären genom att störa organisationen av oljorna. Vad som är än värre är att skador i hudbarriären, oavsett orsak, inte bara leder till förlust av vatten utan också till förlust av NMF. De flesta av NMF-ämnena är små och vattenlösliga och sköljs lätt bort vid rengöring av huden.

Starka tensider, som anjoniska sulfattensider (t.ex. SLS och SLES) tar inte bara bort hudens skyddande oljor utan deras negativa laddning förstör också 3D-strukturen på hudens proteiner. Hudens första reaktion på tensider är faktiskt att den sväller tillfälligt vilket ger en falsk känsla av återfuktning. Sedan, bara minuter efter att man stigit ur duschen, så drar huden snabbt ihop sig och vattnet dunstar bort vilket får huden att kännas stram och torr, så kallad efter-dusch-uttorkning. Om starka tensider lämnas på huden under en längre tid kan de förstöra proteiner djupare ner i ytterhuden och till och bryta sönder cellerna på basalmembranet. Detta resulterar i inflammation och huden blir torr, röd och fnasig. Ju starkare tensid, desto snabbare skapar den hål i hudbarriären. Vädret har också en enormt bidragande effekt på detta. Kallt och torrt vinterklimat liksom heta och torra sommardagar gör huden känsligare för starka rengöringar och barriären bryts lättare. Generellt verkar dock barriären klara sig bättre på sommaren än på vintern. Att bryta hudbarriären resulterar inte enbart i att fukt och NMF strömmar ut ur huden utan också att giftiga ämnen som huden utsätts för efteråt lättare tas upp och når djupare ner i hudens lager, allt från luftföroreningar till tveksamma ingredienser i din ansiktskräm.

För att hålla huden frisk är det viktigt att inte störa hudbarriären. Tvätta dig inte med starkare tensider än nödvändigt. Lämna inte schampo eller rengöringsprodukter på huden under längre perioder utan skölj bort dem så snabbt som möjligt. Och glöm inte bort att smörja in dig. Se till att återföra NMF till din hud. Vatten i hudkrämer ger huden enbart en tillfälligt ökad fuktighet medan PCA, lactate, urea och glycerin har en vetenskapligt visad återfuktande effekt på huden. För att de ska vara effektiva så måste de dock sättas till i kombination med oljor och fetter som minskar vattenavdunstningen. Hudkrämer och lotioner är en blandning av fuktighetsgivare (humectants), mjukgörare (emollients) och filmbildare (occlusives). Fuktighetsgivarna binder vatten och hjälper till att hålla kvar fukten i huden. Till fuktighetsgivarna räknas naturligtvis alla vattenbindande NMF faktorer. Andra naturliga fuktighetsgivare är aloe vera, panthenol, sorbitol och hydrolyserade proteiner. Mjukgörare fyller ut håligheterna mellan cellerna i hornhuden och slätar ut flagande hud. Mjukgörare ger omedelbart känslan av återfettning och ökad flexibilitet i huden och kan också förbättra hudbarriären men är inte speciellt effetiva på att förhindra vattenförlust. Naturliga mjukgörare är många vegetabiliska oljor, lecithin och squalane. Filmbildare å andra sidan bildar en tunn skyddande film på hudens yta som begränsar avdunstningen av vatten. Till naturliga filmbildare räknas fasta vegitabiliska fetter som t.ex. shea och kakaosmör, lanolin och vaxer som bivax, carnauba, candelilla och till viss del även jojobaolja, ett flytande vax som har en blandning av mjukgörarnde och filmbildande egenskaper. När klimatet är extra tufft för huden kan det vara en bra idé att använda krämer som innehåller en större andel filmbildare för att minimera förlusten av vatten. Att använda rena vegetabiliska oljor och fetter istället för vatten/olja emulsioner kan också vara effektivt för att förbättra barriären och minska vattenförlust men fungerar bäst på fuktig hud. Använd direkt efter duschen innan huden har hunnit torka helt för att stänga inne fukten och skydda mot efter-dusch-uttorkning.