Hemgjord krämig deo

Hemgjord deo - aluminiumfri

 

Nu så här i början på det nya året är det många som längtar efter förändring. Det kan vara skönt att rensa och göra sig av med gammalt skräp. Börja om med nya och bättre vanor. Ett område som vi tycker kan vara värt att se över är badrumsskåpet och gradvis byta ut produkterna mot mer naturliga och giftfria alternativ. Framför allt bör du se över innehållet i din deo och se till att du använder en som inte innehåller aluminium. Läs mer om varför i vår artikel "Deodoranter med eller utan aluminium - Vad visar forskningen"

Det finns många bra deodoranter att köpa idag, som både är effektiva och giftfria, men om man vill ha full kontroll på innehållet eller kanske komma lite billigare undan går det också bra att blanda en egen. Det vanligaste receptet är lika delar kokosolja, bikarbonat och stärkelse. Det tycks fungera bra för många, men den så pass stor mängden bikarbonat kan vara irriterande för huden om man är känslig. Nedan följer därför ett mildare recept på en naturlig hemgjord deo med mindre andel bikarbonat. Tack vare två typer av sheasmör och jojoba olja blir den också krämigare och lättare att smörja ut än många andra recept. Den eteriska oljeblandningen ger en fräsh citronig och lite örtig doft som passar de flesta samtidigt som den gör deon ännu mer effektiv. Den kan dock blandas som doftfri eller så kan du välja att doftsätta den som du vill. Inkludera gärna en eller flera av de antibakteriella dofterna i tabellen. Om du vill göra en egen blandning så försök lukta på ett test först till exempel på en parfymsticka så att du inte blandar en hel sats med deo som du sen inte är nöjd med.

Ingredienser (ger 100g)

20 g Sheasmör (Butyrospermum parkii, även kallad Vitellaria paradoxa)

15 g Kokosolja virgin 

15 g Shea nilotica (Vitellaria paradoxa v. nilotica) (alt. 15g extra kokosolja) 

3,3 g Jojoba olja

30 g Stärkelse (valfri ekologisk - majs, tapioka, arrowrot fungerar alla bra)

20 g Bikarbonat

0,5 g Eterisk olja (ca 15 droppar om du inte har tillgång till precisionsvåg)

 

Antibakteriell eterisk oljeblandning:

1/3 (0,17 g alt 5 dp) Citrongräs (Cymbopogon flexuosus)

1/3 (0,17 g alt 5 dp) Muskatellsalvia (Salvia sclarea, engelska Clary sage)

1/3 (0,17 g alt 5 dp) Rosmarin (Rosmarinarus officinalis)

 

Smält de fasta fetterna på vattenbad. Ta av från värmen och tillsätt jojoba olja, stärkelse och bikarbonat. Använd en minivisp för att få en jämn blandning. Enklast går det med en stark lattevisp. Tillsätt de eteriska oljorna om du valt att ha med dem, blanda lite till och häll upp på en burk. Klart !

 

 

Johanna och Ulrika