Egen tvål - Mitt första försök

Hemgjord, kallrörd tvål. Ekologisk och naturlig.Ända sen vi skrev tvålartikeln har jag varit sugen på att göra egen tvål. Kallrörd, ekologisk, naturlig tvål med full koll på ingredienserna. Även om jag då och då har gjort lite DIY hudvårdsprodukter så har jag aldrig förr gjort tvål. Så nu har jag äntligen kommit till skott. Efter att ha läst på ordentligt om olika tekniker och ingredienser så bestämde jag mig för att följa ett grundrecept av Jan Berry som driver bloggen "The Nerdy Farmwife", delvis för att det var enkelt och inte krävda andra ingredienser än de jag hade hemma, delvis för att hon är en av få stora tvålbloggare som gör palmoljefria helt naturliga tvålar utan tillsatser av sodium lactate, isopropyl alkohol, titanium dioxid eller andra icke-naturliga färgämnen.

Kemisten i mig hade dock svårt att hålla sig borta från att experimentera. Att göra en sats med 7-8 tvålar, alla likadana och sen vänta i 4-6 veckor på att kunna testa dem och se resultatet kändes som en otänkbart långsam process. Så jag skalade ner receptet till att passa en silikonform med plats för 6 individuella tvålar och när jag blandat till tvålmassan och nått "trace" som det heter, dvs fått till en emulsion med hjälp av en mixerstav, så delade jag upp smeten i 6 stycken skålar, för att åtminstone kunna variera tillsatserna. Det blev en med honung, en med kaffeskrubb, en med krossade havreflingor och tre med olika sorters lera, kaolin, grön montmorillonite, rhassoul (uppifrån och ned, vänster till höger). 

Resultatet? Första intrycket är att det blev lyckat. De stelnade och jag har lyckats få ut dem ur formen. De känns aningen mjuka, men det ska vara normalt för tvålar med mycket olivolja. De ger ett härligt rustikt och hemgjort intryck med dova naturliga färger. Hur de är att tvätta sig med? Det får jag tyvärr veta först om 6 veckor.

Utrustning för att göra tvål
Utrustning för att göra tvål. Våg, gärna en som väger ner till 0,01g. Jag använde dock en vanlig köksvåg. Mätbägare, skedar och spatlar. Tjockbottnad kastrull eller vattenbad för att smälta fasta fetter. Skyddsglasögon och handskar. Termometer behövs för att kolla temperaturen på olje och lut lösningarna, antingen en vanlig kökstermometer eller ännu bättre en infraröd. Stavmixer för att röra till emulsionen av vatten och olja. Form av antingen silikon eller klädd med bakplåtspapper. Innan du börjar, läs på om säkerhet, hur du hanterar lut (NaOH) och om hur du beräknar rätt mängd vatten och lut med hjälp av en "Lye Calculator".

Kallrörd tvål dag 1Kallrörd tvål  dag 2

 

Ulrika