Lyxiga shea bars för spruckna hälar

Shea lotion barsJag kom nyligen hem från en lååång semester med mycket barfotaspring i både gräs, grus och sand och insåg att mina fötter definitivt inte var sitt vanliga mjuka, släta själv utan fulla av djupa sprickor. Och mina fötter kan verkligen spricka, sådär så det gör riktigt ont. Eftersom vanliga fotkrämer inte är speciellt effektiva när det gäller att läka sprickor så började jag prova mig igenom de olika oljor och fetter som jag hade hemma. Efter en hel del testande kom jag fram till att det som utan tvekan fungerade bäst och hade en enormt läkande effekt från en dag till nästa var sheasmör. Rent sheasmör är dock lite smuligt och inte helt lätt att smörja in sig med. Därför beslöt jag mig för att ta fram en lotion bar med så mycket sheasmör som möjligt och för att inte minska på den läkande effekten bara blanda det med något som gjorde det lättare att använda. Efter flera försök uteslöt jag att inkludera någon som helst kokosolja eller annan flytande olja eftersom de verkade hindra sheasmöret att från att gå in i huden. Genom att bara blanda sheasmöret med lite bivax fick jag ett klart bättre resultat och slutligen kom jag fram till en optimal blandning av 80% sheasmör och 20% bivax. Det skapade en fast kaka som inte smulade och som var tjock nog att stanna kvar i sprickorna när man smetade på den. För att göra det hela ännu lite lyxigare hade jag också i några droppar av eterisk olja från lavendel och rosmarin som båda är hudvårdande. 

 

Recept

80% sheasmör

20% bivax

Några droppar hudvårdande eterisk olja t.ex. lavendel, rosmarin, tysk kamomill, palmarosa, frankinscence eller sandelträ. (Valfritt)

Smält samman sheasmör och bivax över vattenbad. Ta av från värmen och sätt till eterisk olja om du vill ha det med. Häll upp på form. Jag avände små muffinsformar i silikon men det går naturligtvis att använda en annan typ eller mindre form eller till och med hälla upp blandningen på cerathylsor. 

Ulrika