Två typer av sheasmör

Sheasmör är en fast olja som utvinns ur sheanötter. Sheasmör är fantastiskt mjukgörande och hudvårdande tack vare sitt rika innehåll på oleinsyra, catechin antioxidanter och E-vitamin. I den biologiska världen har trädet vars nötter sheasmör utvinns ifrån bytt namn. Från det ganska välkända Butyrospermum parkii till Vitellaria paradoxa. Men INCI namnet för sheasmör fortsätter att vara Butyrospermum parkii. För att göra det ännu mer komplicerat så finns det två distinkt olika sheasmör som båda kommer från trädet Vitellaria paradoxa men från två geografiskt olika områden, öst- och västafrika. Västafrikanst sheasmör är det vi klassiskt uppfattar som sheasmör. Ett relativt fast smör men som ändå känns lite smetigt när man pressar det mellan fingrarna. Östafrikanskt sheasmör å andra sidan har betydligt högre halt oleinsyra som är flytande vid rumstemperatur och istället mindre stearinsyra som är en fast olja. Det östafrikanska sheasmöret, ofta kallat Shea nilotica eller bara Nilotica, är därför halvt flytande vid rumstemperatur, lite som kokosolja och går därför bra att ersätta helt eller delvis i recept som kräver kokosolja, för att få ett krämigare och mer vårdande resultat. När det gäller INCI's nomenklatur så heter båda varianterna Butyrospermum parkii vilket gör det omöljligt utifrån ingredienslistan att veta vilken typ av sheasmör en produkt innehåller.