UVA-strålar gör din hud gammal i förtid


UVA är den främsta orsaken till tidiga rynkor. Visste du att UVA inte hindras ens av molnen?

Nu när vårsolens strålar äntligen börja värma tar vi svenskar gärna varje tillfälle i akt att sitta en stund med ansiktet vänt mot solen. Soltörstande efter en lång och kall vinter. Du är säkert, liksom de flesta, medveten om solens skadliga strålar och hur viktigt det är att skydda sig, framför allt om man tänkt vistas länge i solen. Du har säkert också hört att solen inte bara ökar risken för hudcancer utan även bidrar till att man blir rynkig i förtid. Men visste du att det framför allt är UVA-strålarna i solen som gör att huden åldras? Och att de passerar igenom molnen och når oss oavsett väderlek?  

Solåldrande är den främsta orsaken till rynkor

Faktum är att solens UV-ljus är den främsta orsaken till tidiga ålderstecken i huden. Till skillnad från reguljärt åldrande som ger tunna linjer och något slappare hud så orsakar solåldrande även kallad photoaging, grova rynkor och läderartad hud. Huden blir torrare och gulaktig i tonen med missfärgningar och pigmentfläckar. Solåldrandet kan också ge slapp hängande hud, förstorade blodkärl och åderbråck [1,2].

UVA-strålarna skapar fria radikaler som bryter ned kollagen och elastin

Det är framför allt UVA-strålarna i solen som är skyldiga till allt detta. Till skillnad från UVB som är den främsta orsaken till röd och bränd hy men som knappt passerar ytterhuden, så når UVA-strålarna djupare ner i underhuden (dermis). Där skapar de fria radikaler som attackerar och förstör hudens makromolekyler. De fria radikalerna bryter ner hudens kollagen och elastin [2,3]. Dessutom så hämmar UV-strålarna nyproduktionen av dessa, vilket får katastrofala effekter på hudens elasticitet [4,5].

UVA-strålarna når oss även när solen inte känns så varm

Den del av solens UV-strålning som når jorden består till 5% av UVB och 95% UVA [2]. UVA strålarna passerar tunnare molntäcken och når oss därför oavsett väder och årstid [1,6], även om de är starkare ju högre solen står på himlen. Man blir ofta lurad av att solen inte känns så varm, men det är inte UV-strålarna som ger värme, utan IR.

Daglig användning av UV-skydd fördröjer hudens åldrande

I en fyra år lång studie från Australien med över 1600 deltagare visade man att daglig användning av en UVA-UVB solkräm signifikant fördröjde hudens ålderstecken jämfört med kontrollgruppen som fick använda solkräm när de ansåg att det behövdes [7]. Att låta kontrollgruppen använda placebokräm ansågs oetiskt.

Det har också visats att solkräm som innehåller antioxidanter ger ett ytterligare bättre skydd mot solåldrande [8].

Så om du vill förhindra att huden solåldras, undvik att vara i solen de fyra värsta timmarna mitt på dagen när solen står som högst. Se till att använda en bredspektra solkräm som ger fullgott skydd mot både UVA och UVB. Och glöm inte att skydda dig även mulna dagar. Använd gärna en dagkräm med UVA-solskydd om du inte vill använda solkräm varje dag. Allra bäst skydd mot nedbrytning av kollagen får du med solkrämer som har extra tillsatser av antioxidanter. Tänk också på att använda solglasögon. De skyddar både dina ögon och den tunna, känsliga huden runt ögonen mot UVA-strålarna.


Referenser

  1. Cohen, L.E. and Grant, R.T., Sun Protection: Current Management Strategies Addressing UV Exposure. Clin Plast Surg, 2016. 43(3): 605-10.
  2. Polefka, T.G. et al., Effects of solar radiation on the skin. J Cosmet Dermatol, 2012. 11(2): 134-43.
  3. Natarajan, V.T. et al., Multifaceted pathways protect human skin from UV radiation. Nat Chem Biol, 2014. 10(7): 542-51.
  4. Weihermann, A.C. et al., Elastin structure and its involvement in skin photoageing. Int J Cosmet Sci, 2016.
  5. Quan, T. et al., Ultraviolet irradiation induces Smad7 via induction of transcription factor AP-1 in human skin fibroblasts. J Biol Chem, 2005. 280(9): 8079-85.
  6. Diffey, B.L., Human exposure to solar ultraviolet radiation. J Cosmet Dermatol, 2002. 1(3): 124-30.
  7. Hughes, M.C. et al., Sunscreen and prevention of skin aging: a randomized trial. Ann Intern Med, 2013. 158(11): 781-90.
  8. Souza, C. et al., Radical scavenging activity of a sunscreen enriched by antioxidants providing protection in the whole solar spectral range. Eur J Pharm Sci, 2017.