Varning - Många solkrämer håller inte den SPF de utlovar

Solkrämer håller inte solskyddsfaktorn

Det är mycket snack om bra och dåligt innehåll i solkrämer men hittills inte mycket till ifråga­sättande om de faktiskt håller vad de lovar, d.v.s. att skydda mot solens farliga UVA och UVB strålar. När den franska mot­svarigheten till Råd & Rön, "60 millions de consommateurs", testade sol­krämer i sitt sommar­nummer fick de flesta produkterna underbetyg när det gäller effek­tiviteten att skydda mot solen [1].

SPF

SPF (sun protection factor) ska ange nivån av skydd mot UVB. Dessutom ska enligt EUs regler skydd mot UVA, om det anges, motsvara åtminstone 1/3 av UVB-skyddet.

Solskydd styrkor

Lågt skydd: SPF 6-10

Medelhögt skydd: SPF 15-25

Högt skydd: SPF 30-50

Mycket högt skydd: SPF 50+

 

I testet, som utfördes enligt godkänd EU-standard, ingick ett antal solkrämer och sprayer märkta med SPF 50 eller 50+. Av de produkter som testades var det egentligen bara ett märke, Avène, som höll den utlovade solskydds­faktorn. Alla andra produkter innehöll ett lägre sol­skydd än det markerade. Rejält under­betyg gavs till sol­krämer och sprayer från L'Oréal (SPF 50), Garnier Ambre Solaire (SPF 50) och Clarins (SPF 50+) som bara innehöll medel­högt solskydd. Den produkt som var i särklass sämst var Lovea bio kids (SPF 50). Denna produkt, populär på grund av sitt eko­logiska inne­håll, gav så dåligt skydd mot solen att den snarare borde höra till klassen lågt sol­skydd (SPF 6-10). Detta är extra oro­väckande eftersom det är en produkt riktad till barn. Vi hoppas att det här kommer att leda till fler oberoende laboratorie­tester av solskydds­produkter och en bättre reg­lering av över­drivna påståenden om höga SPFs.

 


Referens

1. Produits solaires - Pour profiter du soleil en toute sécurité. 60 millions de consommateurs, juillet-août 2017. 528: 23-29.

Läs mer om Solskydd