Tvål och andra Tensider

Tvål eller någon annan typ av tensid finns i allt som vi rengör oss med. Läs mer för att förstå varför och vilka som är snälla mot din hud och vilka du ska undvika.

tval och tensider

SLS är näst efter vatten den dominerande ingrediensen i de flesta reguljära märken av rengöringsprodukter. Den står också upptagen på varenda lista över ämnen att undvika i hudvårdsprodukter. Hur farlig är denna tensid egentligen? Bör man tro på alla påståenden om de skador den kan orsaka, eller är det bara rykten på Internet?

Läs mer...
Hur fungerar tensider

För att tvätta bort fett och smuts från huden eller ur håret räcker det inte med vatten utan det behövs något som kan lösa upp fettet. De allra flesta använder därför regelbundet någon form av tvål, duschkräm eller schampo för att bli rena. Men vad är det egentligen i dessa som löser upp smutsen och hur fungerar det?

Läs mer...
Savon de Marseille

Riktiga, naturliga tvålar är mycket mildare och bättre för huden än industriella, men hur vet man att de är äkta? Hur skiljer man en bra fast tvål från en som är uttorkande för huden?

Läs mer...
Tensid skiss med SLS strukturVad är det som gör att inte alla tensider är lika? Förstå vad som skiljer dom åt och varför.

Tensider finns i alla ren­görande produkter för att lösa upp fett och smuts. Många tensider är uttorkande och irriterande för huden, men det finns också de som är mildare.

Läs mer...

Att avsluta hårtvätten med en surskölj gör håret renare, mjukare och glansigare. Hur kommer det sig? Vad är det som gör att det faktiskt fungerar?

Läs mer...
Sodium Coco-sulfat i schampot är lika illa som SLS. Vill du veta varför?

Coco låter naturligt, men hur naturligt är egentligen Sodium Coco-Sulfate?

Läs mer...
Hela listan på tensider i hud- och hårvård. Kolla vilka som är irriterande och som du bör undvika.

Namnen på tensider är ibland förvillande lika. Här är vår lista på de vanligaste tensiderna i hudvårds­produkter grupperade efter hur irriterande de är för huden.

Läs mer...