Vad är en riktig tvål?

Savon de MarseilleMarknaden för fasta tvålar har växt på senare år och det har blivit populärt att ha en tvål på handfatet som ser bra och naturlig ut. Men hur vet man att tvålen man köper verkligen är bra för huden? Vad skiljer en bra, hudvårdande tvål från en som är uttorkande? Vad bör man titta efter när man väljer tvål?

Olivoljetvålar har tillverkats under många sekler runt Medelhavet och varit vida kända för sin mildhet och återfuktande egenskaper. Under 1900-talet började tvåltillverkningen i väst att alltmer industrialiseras. Tillverkningen förenklades och ingredienserna förbilligades, så till den grad att tvål under 70- och 80-talen fick dåligt rykte. Flytande produkter började säljas med argumentet: Innehåller inte tvål. De nya flytande tvålarna innehöll dock kemiska tensider som var betydligt mer uttorkande för huden än en riktig klassisk tvål.

Idag finns tre typer av tvåltillverkning, den industrialiserade tillverkningen som dominerar marknaden, en begränsad mängd tillverkare av traditionell olivoljetvål och små lokala tvåltillverkare som gör tvål på hantverksmässigt sätt. Hur mild och återfuktande en tvål är beror på flera olika saker. Den viktigaste är vilket fett som används för att tillverka tvålen. Fett som palmolja och talg vilka används i många industriellt producerade tvålar innehåller mycket laurylsyra. Detta ger en tvål som är hård och löddrar väldigt bra, men som är alldeles för stark och tvättar bort hudens egen fettbarriär. Andra saker som påverkar en tvåls mildhet är om glycerinet som bildas under tvåltillverkningen får vara kvar i tvålen eller inte, samt om tvålen är tillverkad med mer fett än vad som omvandlas till tvål, så kallad överfettad tvål. I hantverksmässigt tillverkade tvålar är glycerinet kvar och de är oftast överfettade, vilket gör dem oändligt mycket mildare än industriella flytande "tvålar" utan tvål.

 

Hur tillverkas tvål?

Tvål tillverkas genom en kemisk process mellan olja eller annat fett och lut (natriumhydroxid). Reaktionen som uppstår kallas förtvålning och resulterar i natriumsalt av fettsyrorna i oljan, vilka är naturliga tensider. Under processen frigörs dessutom mjukgörande glycerin. I princip finns det tre olika tillverkningsmetoder för hård tvål; traditionell, industrialiserad och hantverksmässig.

Saponifiering av olja

Traditionellt kokad tvål

Ursprungliga tvålar såsom Marseilletvål från Frankrike, Castiletvål från Spanien och Aleppotvål från Syrien kokades av olivolja resp. olivolja + lagerbärssolja i stora kittlar. Därefter tvättades tvålmassan med saltvatten för att bli av med den överblivna luten som är frätande. Efter det hälldes tvålmassan ut på stora golvytor för att stelna, skars upp, stämplades och fick torka. I norra Europa använde man sig traditionellt av det fett man hade tillgång till, oftast talg, dvs fett från nötkött vilket inte ger en lika mild tvål som olivoljetvål. Även idag är talg en av de vanligast ingredienserna i industriell tvål (INCI namn: sodium tallowate).

Äkta Marseilletvål, Veritable Savon de Marseille, kokas fortfarande i kittlar. Däremot har olivoljan sedan länge blandats ut med upp till 30% kokosolja. Det finns egentligen bara några få märken som idag tillverkar Marseilletvål på rätt sätt. De flesta tillverkare har blandat billig palmolja i tvålen och använder sig av tekniker för att förkorta tillverkningstiden. Ofta pulveriserar man tvålen direkt efter tillverkning för att gjuta tvålar av den efteråt. Mer om hur man känner igen en Veritable Savon de Marseille längre ner i artikeln.

Äkta Aleppotvål från Syrien däremot, tillverkas fortfarande enligt traditionella metoder, på kallpressad oliv- och lagerbärssolja. Mängden lagerbärssolja kan variera mellan 0-40%. 40% lagerbärssolja är finast och dyrast och anses ha speciella antibakteriella egenskaper. Aleppotvål får torka 9-10 månader efter tillverkningen, men det gör inget om den är uppåt 10 år gammal, ju äldre tvålen är, desto finare och mildare anses den vara. 

Traditionella olivtvålar är milda mot huden, framför allt beroende på olivoljan. Förtvålad olivolja är en mildare rengörare än t ex förtvålad talg eller palmolja, vilka rengör så effektivt att de tvättar bort hudens skyddande barriär och blir därmed uttorkande för huden. Däremot så är de traditionella tvålarna inte överfettade och innehåller bara spårämnen av glycerin eftersom det mesta försvinner i saltvattentvätten. Traditionellt användes Marseilletvål, förutom till personhygien, även till tvätt och städning och äkta Marseilletvål ska inte innehålla icke-saponifierad olja.

 

Industriellt processad tvål

Dagens industriella tillverkning av fast tvål är egentligen ingen förtvålning i klassisk mening eftersom oljan först splittas i fettsyror och glycerin med hjälp av högt ångtryck. Glycerinet som är värdefullt tas ut ur processen och används till annat. Fettsyrorna renas och neutraliseras med natriumhydroxid till tvåltensider. Hela processen sker kontinuerligt för att spara tid och minska förluster och överbliven natriumhydroxid återinförs i processen. Efter bildandet av tvåltensider är det vanligaste att de omvandlas till tvålchips. För att sen omvandla detta till en vanlig tvål, mals tvålchipsen och blandas med olika tillsatser och pressas till olika former.

 

Modern handgjord tvål - kallrörd och varmrörd tvål

Handgjord ekotval från Malin i Ratan
Kallrörda reptvålar från Malin i Ratan.

Naturlig tvål tillverkas för hand i liten skala och kan vara antingen kallrörd (kallprocessad) eller varmrörd (varmprocessad). I båda processerna blandar man fettet och oljorna med luten och rör om kraftigt, gärna med en stavmixer tills tvålmassan tjocknar. Efter det hälls den kallrörda tvålen direkt upp i formar, får stelna i ett dygn innan den skärs i bitar men måste sen mogna i 4-6 veckor för att förtvålningen ska bli klar. Den varmrörda tvålen kokas på svag värme i flera timmar innan den hälls upp i formar, men efter att den fått stelna i ett dygn är den i princip klar att användas, även om den kan behöva några dagar för att bli riktigt fast.

 

Hur känner man igen en riktig tvål?

Det finns egentligen inte ett tydligt sätt att vara säker på att det rör sig om en äkta tvål utan man får titta både på utseende som färg och form, samt innehållsförteckningen. Att tvålen är ekologisk säger tyvärr ingenting om hur den är tillverkad. En handgjord icke-ekologisk tvål är en mycket bättre produkt än en industriellt producerad tvål gjord på ekologiska ingredienser.

Innehållet

En riktig tvål har oftast mycket färre ingredienser än en industriellt producerad, men de kan beskrivas på två sätt, med INCI namn eller genom att namnge de ursprungliga oljorna. Innehållet i en tvål gjord på rapsolja, solrosolja och olivolja utan andra tillsatser kan alltså beskrivas som:

 • Sodium Canolate, Sodium Sunflowerate, Sodium Olivate, Glycerin, Aqua
 • Förtvålad rapsolja, Förtvålad solrosolja, Förtvålad olivolja, Glycerin från förtvålningen, Vatten

Vilka fett och oljor är tvålen gjord på?

Även om det är fullt möjligt att tillverka handgjord tvål av talg eller palmolja så är det mycket ovanligt, så var uppmärksam och undvik tvålar vars innehåll börjar med någon av de följande ingredienserna:

 • Sodium Tallowate
 • Sodium Palmate
 • Sodium Palm Kernelate

Namn på fler förtvålade oljor, INCI

TvålämneUrsprunglig Olja / Fett
Sodium Almondate Mandelolja
Sodium Apricot Kernelate Aprikoskärneolja
Sodium Arganate Arganolja
Sodium Avocadate Avokadoolja
Sodium Babassate Babassuolja
Sodium Boragate Gurkörtsolja
Sodium Canolate Rapsolja
Sodium Castorate / Ricinoleate Ricinolja
Sodium Cocoa Butterate Kakaosmör
Sodium Cocoate Kokosolja
Sodium Cornate Majsolja
Sodium Cottonseedate Majsolja
Sodium Emuate Emuolja
Sodium Grapeseedate Druvkärneolja
Sodium Hempseedate Hampfröolja
Sodium Hazelnutate Hasselnötsolja
Sodium Jojobate Jojobaolja
Sodium Lardate Ister
Sodium Laurelate Lagerbärsolja
Sodium Linseedate Linolja
Sodium Macadamiate Macadamiaolja
Sodium Mango Butterate Mangosmör
Sodium Mustardate Senapsolja
Sodium Olivate Olivolja
Sodium Palmate Palmolja
Sodium Palm Kernelate Palmkärneolja
Sodium Peach Kernelate Persikokärneolja
Sodium Peanutate Jordnötsolja
Sodium Ricate Risolja
Sodium Rose Hip Seedate Nyponfröolja
Sodium Safflowerate Safflorolja
Sodium Sesamate Sesamolja
Sodium Shea Butterate Sheasmör
Sodium Soybeanate Sojaolja
Sodium Sunflowerate Solrosolja
Sodium Tallowate Talg
Sodium Walnutate Valnötsolja
Sodium Wheatgermate Vetegroddsolja

 

Annat innehåll

Skenet kan bedra - icke naturlig tval
Vid första anblicken kan dessa tvålar i milda nyanser verka äkta men tittar man närmare ser man att de är individuellt gjutna eller pressade och inte skurna, färgen känns opaque och framför allt innehållsförteckningen avslöjar att det rör sig om tvålar gjorda på Sodium Palmate och Sodium Palm Kernelate och en lång rad andra tillsatser som Tetrasodium EDTA, Tetrasodium Etidronate och Titanium Dioxide.

Handgjord tvål är ofta överfettad vilket gör den fantastiskt mjukgörande, men minskar på hållbarheten eftersom det icke-förtvålade fettet tillslut härsknar. Medan en Savon de Marseille eller Aleppotvål bara blir bättre och mildare med tiden så har handgjord tvål ett bäst före datum på ett 1-2 år beroende på vilken olja som använts för överfettningen. Naturliga antioxdationsmedel som rosmarinolja (Rosemary Oleoresin) och grapefruktkärneextrakt (grapefruit seed extract) kan vara tillsatta för att förlänga hållbarheten.

Glycerin är alltid kvar i en kallrörd tvål. Detsamma gäller en kokt eller varmrörd tvål som inte tvättats. Det går däremot inte att bedöma hur en tvål är tillverkad utifrån om det står glycerin i innehållsförteckningen eller inte. I många fall tillsätts en del glycerin till tvålen i efterhand och även om det inte tillsatts står det ofta med ändå eftersom tvålen innehåller spårämnen av glycerin från tillverkningen.

Oäkta tvålar har generellt mycket långa innehållsförteckningar och kanske är det lättast att bedöma en tvål efter vad som inte bör stå med som: 

 • Tetrasodium EDTA
 • Tetrasodium Etidronate
 • Titanium Dioxide 
 • Tetrasodium Glutamate Diacetate
 • Potassium Sorbate
 • Sodium Benzoate
 • BHT
 • Kemiska färgämnen

Tillsatser i naturliga tvålar kan vara essentiella oljor, extrakt av örter, naturliga peelingämnen, leror och icke-saponierade oljor och fetter.

Formen

Naturligt fargade tvalar
Handgjorda, ekologiska och giftfria tvålar från Malin i Ratan och Savonnerie Canola, naturligt färgade med ringblommeblad, indigo respektive röd lera. Notera de spikraka skurna kanterna och att ena sidan är ojämn och skrovlig, typisk för tvål gjuten som limpa och skuren i skivor.

Hantverksmässigt producerad tvål är oftast, dock inte alltid, skuren med en ojämn sida. Ibland kan den vara gjuten i enskilda formar eller i formar med nätgrid men har i stort sett alltid en ojämn sida och i princip aldrig runda kanter runt om hela tvålen som Dove eller Palmolive.

Färgen

En handgjord tvål är oftast inte helt ogenomskinlig och kritvit utan lätt transparent om man håller upp den mot ljuset. Den naturliga färgen varierar mellan olika nyanser av krämgult, ljusbrunt och olivgrönt. Väldigt starka färger är ett varningstecken att tvålen, även om den är handgjord, kan innehålla icke-naturliga färgämnen eller färgad Mica. Är tvålen färgad, läs noga och kolla om färgämnena är naturliga, t.ex. indigo och vejde (blå), gurkmeja, ringblomma och annatto (gul, orange), klorofyll och spirulina (grön), lera (röd, grön, gul, brun, blå, rosa eller lila) aktivt kol (svart) eller pulver av olika grönsaker som paprika, rödbeta och morot.

Konsistensen

Handgjord tvål är oftast mjukare än både industriell tvål och traditionell tvål, dessutom känns den lätt fet när man tar på den. Det beror på det höga glycerininnehållet och att den ofta är överfettad.

Förpackningen

Tvål pa marknad i Marseille
Starkt färgade tvålar på en marknad i Marseille. En skylt markerar att de är gjorda av 100% vegetabliska oljor. I övrigt saknas information om innehåll och tillverkningsmetod vilket får en att misstanka om att det rör sig om tvålchipstvål.

Tänk på att tvåltillverkare som jobbar hantverksmässigt är stolta över sin tvål och dess innehåll och gärna lyfter fram tillverkningsmetod med ord som handgjord eller kallrörd på förpackningen och är tydlig med ingredienserna.

Om du har svårt att hitta information om tillverkningsmetod och innehåll t.ex. på tvålar sålda i lösvikt eller på marknader, så är det oftast något som inte stämmer. Då kan det röra sig om tvålar tillverkade av billiga tvålchips från Kina.

 

Hur känner man igen en Veritable Savon de Marseille eller äkta Aleppotvål?

Savon de Marseille

Marseillvål från Savonnerie Marius Fabre
Veritable Savon de Marseille från Savonnerie Marius Fabre. Här den klassiska 400-gramskuben med stämpelmärken på alla sidor.

Marseilletvål är inte namnskyddad och behöver inte ens vara tillverkad i Frankrike. Traditionella tillverkare av äkta Marseilletvål (Veritable savon de Marseille) finns det egentligen inte så många kvar av idag. Tyvärr har många förbilligat tillverkningen genom att blanda in palmolja och andra tillsatser samt mala ner den tillverkade tvålen för att den ska torka snabbare. En extra varning för Marseilletvål som stoltserar med olivolja på etiketten men som i innehållsförteckningen är märkta med Olea Europaea, INCI namnet för ren olivolja, långt ner i listan. Det betyder att tvålen övehuvudtaget inte är gjord på olivolja, utan att en liten mängd olivolja satts till den färdiga tvålen för att lura konsumenten.

Ingredienserna i Savon de Marseille ska vara enbart dessa och ingenting annat: Sodium olivate, Sodium cocoate, Aqua, Sodium chloride, Sodium hydroxide

Marseilletvål ska innehålla minst 72% olja men innehåller idag förutom olivolja upp till 30% kokosolja (av dom 72%) men ska absolut inte innehålla palmolja, konserveringsmedel, EDTA etc.

Färgen är olivgrön och färgskiftningar från tvål till tvål tyder på äkthet eftersom färgen på olivolja varierar över säsong.

Marius Fabre är ett av de få savonnerier (tvåltillverkare) som forfarande gör olivoljetvål traditionellt. Men kolla innehållet, de gör också billigare tvålar. Ett annat intressant savonnerie är Alepia som dock inte ligger i Marseille utan utanför Paris. De gör så kallad antik Marseilletvål, gjord på enbart olivolja helt enligt riktigt traditionella metoder. 

Aleppotvål

Aleppotvål
Äkta Aleppotvål har vassa kanter och insjunken mitt och bär alltid en stämpel med arabisk text som visar tvåltillverkarens namn. Färgtonen är brun men kan variera i styrka från batch till batch och beroende på torktid. Skär man tvålen itu ska den ha en grön kärna i mitten.

Äkta Aleppotvål kan vara svår att få tag på då många tvåltillverkare har tvingats fly det krigshärjade Syrien. Aleppotvål är ursprunget till alla de europeiska olivoljetvålarna och innehållet är mycket likt en Marseilletvål.

Ingredienserna ska vara: Sodium olivate, Sodium laurate, Aqua, Sodium hydroxide (ibland nämns också Sodium chloride och Glycerin)

Äkta Aleppotvål ska ha brun färgton som är mörkare ju högre innehåll av lagerbärssolja. Om man skär man den itu har den en grön kärna i mitten. Aleppotvålens långa torktid gör att den krymper vilket ger den ett mycket speciellt utseende med krokiga kanter. Den är också alltid stämplad på en sida med tvåltillverkarens namn på arabiska.

Najel tillverkar traditionell Aleppotvål i Syrien med kontroll över hela produktionsprocessen, från odlandet av oliver och lagerbär till den färdiga tvålen. Alepia säljer både importerad Syrienproducerad Aleppotvål samt har sin egen produktion i Frankrike, traditionellt tillverkad av en syriansk tvålmakare som tvingats lämna Syrien på grund av kriget. Marius Fabre säljer importerad Aleppotvål med 3% respektive 30% lagerbärsolja, traditionellt tillverkad i Syrien av en syriansk tvålmakare, men de säljer också sin egen icke-traditonella oliv- och lagerbärsoljetvål innehållandes palmolja och palmkärneolja, så var uppmärksam och läs alltid innehållsförteckningen noga.