Varför mår hår bra av en surskölj?

Varför göra en surskölj?När man går över från konventionell hårvård till en mer naturlig hårvårdsrutin får man ofta rådet att göra en surskölj. Och många upplever att håret blir renare, glansigare och mjukare om man avslutar hårtvätten med en surskölj. Men vad är egentligen en surskölj? Vad är det som gör att det fungerar? Och är det något man alltid bör göra om man tvättar håret med naturlig tvål?

 

Vad är en surskölj och när behöver man en surskölj?

Om håret känns tungt och glanslöst efter tvätt så har du troligtvis produktrester kvar i håret, framför allt om du tvättar håret med naturlig tvål. Då kan en surskölj hjälpa dig att bli av med resterna av tvålen. En surskölj är en svag lösning av milda syror såsom ättiksyra, äppelsyra och citronsyra som man häller i håret efter tvätt. Efter sursköljen känns håret renare, mjukare och glansigare och vanligt balsam behövs oftast inte. Även andra typer av anrikningar i håret som anjoniska tensider och vissa typer av fett från hårbotten och balsam kan också sköljas bort med hjälp av surt. Däremot tar en surskölj inte bort silikoner. För det behöver du göra en lermask med till exempel rhassoul eller använda ett djuprengörande (clarifying) schampo. Om du bor i ett område med hårt vatten kan en surskölj göra underverk för håret även om du tvättar med vanligt schampo. Hårt vatten har nämligen en förmåga att göra håret enormt benäget att trassla, vilket en surskölj också hjälper mot. Men för att förstå hur en surskölj fungerar måste man först förstå lite mer om hur håret är uppbyggt.

 

Hur hår är uppbyggt och hur det slits

Hår består av tre olika delar, cortex, kutikula och medulla, en kärna som enbart finns i grova hårstrån. Den stora massan i ett hårstrå utgörs av cortex som är uppbyggt av långa fibrer av keratinprotein. Det är fibrerna i cortex som ger håret dess styrka och elasticitet. Varje enskilt hårstrå kan bära en vikt på hundra gram. Fibrerna i håret är dock känsliga för slitage och kan lätt gå av eller splittas. Därför är de omgivna av ett skyddande lager av platta celler som sitter omlott ungefär som fjällen på en färsk grankotte. Detta skyddande lager kallas kutikula, eller fjällskiktet. I friskt hår ligger fjällen som platta sköldar som skyddar hårstråna och ger dem en len yta som reflekterar ljus bra. Detta gör håret glänsande och fritt från trassel. Om håret mår bra är fjällskiktet dessutom täckt av ett tunt, tunt oljeskikt bestående av 18-MEA (18-methyl Eicosanoic Acid) och fria fettsyror som hindrar vatten från att tränga in i stråna. Fettsyrorna kommer från sebum som produceras i hårsäckarna i hårbotten. Genom att borsta håret med en svinhårsborste kan man dra ut den naturliga oljan över stråna. Svinhåren tar med sig sebum från hårbotten ut till hårtopparna och täcker varje strå med ett tunnt, tunnt lager av mjukgörande olja. Det är dock viktigt att borsten är ren, annars riskerar man att mest smutsa ner håret.

 

Uppbyggnaden av ett hårstrå
Ett hårstrå består av tre delar, cotertex, medulla och den omgivande kutiulan, även kallad fjällskiktet.

Ett hårstrå lever i ungefär 6 år och växer i snitt 14 cm per år. Under den tiden slits håret på många olika sätt. UV-ljus och olika typer av kemiska behandlingar som färgning, permanent och blekning gör störst skada men även värme från hårtorkar, platt- och locktänger och ovarsam kamning sliter på fjällen och gör att de skadas och lossnar. I slutändan leder det till porösare hår som släpper in mer vatten än som är bra för håret, kluvna toppar och skadade fibrer som lätt går av.

 

En stor del av styrkan och stabiliteten i ett hårstrå kommer från specifika bryggbindningar (cystin) mellan fibrerna. Det är till exempel de som styr om håret är lockigt eller inte. När man permanentar håret bryter man bryggbindningarna och skapar nya bryggor som låser fibrerna i en annan position för att göra håret antingen lockigt eller rakt. UV-ljus och kemisk blekning av hår skadar (oxiderar) de här bryggbindningarna och skapar cysteinsyra istället. Cysteinsyran binder upp positiva joner från vatten som kalcium, magnesium och koppar. Det går faktiskt att uppmäta en ökande mängd av dessa joner i håret från hårbotten till topparna beroende på att håret är mer slitet i topparna.

 

Surskölj tar bort tvålrester ur håret
Det man kanske främst märker efter en surskölj är att håret känns renare. En surskölj får nämligen en del produktrester att lossna från håret. Framför allt om man bor i ett område med hårt, kalkrikt vatten. Problemet med hårt vatten är att det är extra rikt på kalcium och magnesiumjoner som kan binda till håret. Ju mer slitet håret är, desto mer joner fastnar i håret. Till kalcium och magnesium binder sen i sin tur anjoniska tensider (negativt laddade tensider vanliga i schampo och tvål). Absolut störst benägenhet att fastna i håret har tvåltensider, det rengörande ämnet i äkta tvål. Därför kan man uppleva att håret känns tungt och saknar glans om man tvättar håret med tvål, särskilt i kombination med hårt vatten eller om håret är slitet från kemiska behandlingar. Det är här skursköljen kommer in. Syran i sursköljen löser upp det bundna kalciumet och magnesiumet och det går därmed att skölja bort tvåltensiderna. Faktum är att om man bor i ett område med hårt vatten kan håret kännas tungt och lätt bli trassligt även om man tvättar med konventionellt schampo och balsam. Detta beror troligtvis på att det finns andra produktrester kvar i håret. En surskölj kan då göra underverk med håret. Som en djuprengöring och djupinpackning i ett, men utan risk för att håret blir tungt av en överladdning av balsamtensider.

Varför surskölja efter tvåltvätt?
Om du behöver surskölja håret efter tvåltvätt beror alltså både på hur hårt vattnet är där du bor och på hur slitet håret är från sol, kemiska behandlingar som färgning och permanent, föning etc. Känns håret tungt och glanslöst efter tvätt behöver det antagligen en surskölj.

 

Surskölj gör hårstråna slätare och glansigare

De flesta av oss med lite längre hår har tyvärr tvättat bort det mesta av det naturliga oljeskiktet som skyddar hårstråna. Skadade hårstrån är också mer porösa. Detta gör att vatten lättare tränger in i hårstråna och kan få dem att svälla. Detta fenomen, att hårstråna sväller beror på om vattnet är surt eller basiskt. Ju hårdare vattnet är, desto mer basiskt är det och ju mer basiskt vattnet är desto mer sväller hårstråna. När hårstråna sväller så reser sig kutikulans fjäll ungefär som fjällen på en torkad kotte. De spretande fjällen ger håret ett matt intryck och får stråna att fastna i varandra som små kardborrar. Håret känns strävt och trasslar sig lätt. Fjällen kan då också lätt gå sönder och lossna.

När man färgar håret med permanent färg så utnyttjar man det här för att få in färgen under hårstrånas fjäll. Först används en basisk lösning för att få fjällen att resa sig, så att färgen kommer in under fjällen och sen sluter man fjällen genom en sur efterbehandling.

Vid basiskt pH reser sig kutikulans fjäll som fjällen på en torr kotte
I hårt vatten sväller hårstråna och fjällskiktet reser sig som fjällen på en torr grankotte.

Anledningen till att hår sväller i basiskt vatten är att en bas suger åt sig hårets positivt laddade protoner och lämnar efter sig en mängd negativa laddningar. Fibrerna i hårstråna har nämligen ovanligt mycket negativa laddningar som då stöter ifrån varandra och det är det som får hela hårstråna att svälla. Sätter man tillbaka surt genom att göra en surskölj (som innehåller protoner) så neutraliseras laddningarna och hårstråna drar ihop sig och fjällen lägger sig platt och snyggt igen. Hårbalsam fungerar lite på samma sätt, men där är det positivt laddade tensider som binder till de negativa grupperna och därmed lugnar ner håret.

Hår har så många negativa laddningar att faktum är att det är först vid ett pH så lågt som 3,67 som hår är nettooladdat. Neutralt pH räcker alltså inte för att de uppsvällda hårstråna ska dra ihop sig utan det krävs ett pH under 6 för att fjällskiktet ens ska börja lägga sig platt igen. Många balsamprodukter är sura medan det finns både basiska och sura schampon. Naturlig, överfettad tvål har ett lätt basiskt pH när den är koncentrerad. Utspädd i vatten är det dock vattnets pH som tar över liksom med alla produkter som sköljs ur. Så om ditt hår behöver en avslutande surskölj för att få fjällen att dra ihop sig beror mer på vattnet där du bor än om du använder produkter med lågt eller högt pH-värde.

Vad är pH?

pH är en skala över surhetsgrad som går från 1-14 varav 1 är mycket surt, 14 mycket basiskt och 7 är neutralt. pH i kranvatten varierar mellan 6,5-8,5. Hårt vatten, också kallat kalkrikt vatten eftersom det är rikt på kalciumjoner, är mer basiskt än mjukt vatten. I schampo varierar pH mellan 4-9 medan naturlig tvål ligger på 8-10. Balsamprodukter är surare och har ett pH på mellan 3-6. 

 

Vanliga sursköljningar

Äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger utspädd i vatten är den mest klassiska varianten på surskölj som både vårdar och tar bort kvarbliven tvål. Innehåller förutom ättikssyra också äppelsyra. ( 1/4 -1/2 msk / dl vatten*)

Citronsaft
Utspädd citron är populärt för blont hår eftersom det bleker håret lite lätt men kan vara uttorkande om man använder den ren. Innehåller citronsyra och askorbinsyra (C-vitamin). Använd utspädd, annars kan den verka uttorkande på håret. (1/2 msk / dl vatten*)

Hibiskuste
Hibiskusblommor innehåller naturligt milda syror som citronsyra, äppelsyra och vinsyra som sköljer ur tvålen och är dessutom vårdande med en extremt hög halt av antioxidanter. Kan ge ljusare hår en lätt rödtoning och är därför inte lämplig för blont hår. (1 tsk torkade blomblad / dl vatten)

Kombucha
Svart och grönt te används som en vårdande hårskölj men är inte surt och du får därmed inte de positiva effekterna av det sura. Kombucha, fermenterat te, är däremot både naturligt surt och vårdande och mycket rikt på antioxidanter. (1/4 dl i 3/4 dl vatten)

Effekten av lera
Lera är visserligen inte sur men vissa sorters lera som rhassoul har en starkt negativ nettoladdning och är därför enormt benägna att binda upp positivt laddade joner som kalcium och magneisum. Det gäller leror från smectitegruppen. Dit hör föutom rhassoul också montmorillonite och bentonit. En lermask för håret kan därför också få bort rester av tvåltensider och andra hårprodukter som anrikats. Tvål som innehåller dessa leror minskar behovet av surskölj, särskilt om du bor i ett område med mjukt vatten. Effekten är delvis pH-beroende och ökar vid basiskt pH. Andra leror som kaolin och illite är strukturellt helt olika från lerorna i smectitegruppen och har inte alls samma förmåga att binda positiva joner. Tvärtom har kaolin en viss förmåga att binda negativa joner.

 

Sammanfattning

En surskölj löser upp tvål och andra produktrester som fastnat i håret. Dessutom neutraliserar en surskölj de negativa laddningarna i håret som uppstår när man tvättar hår i hårt vatten. Hårstråna drar därmed ihop sig, fjällskiktet lägger sig platt och hårstråna blir släta och glänsande. Behovet av en surskölj efter hårtvätt har mycket att göra med hur hårt eller mjukt vatten du har där du bor. Om vattnet är mycket hårt så mår håret antagligen bra av att du då och då gör en surskölj oavsett om du tvättar håret med schampo eller naturlig tvål. Om vattnet däremot är mjukt och ditt hår vare sig är behandlat eller speciellt slitet kanske du inte alls behöver göra en surskölj ens efter tvåltvätt. Känn efter hur ditt hår känns. Kanske räcker det med att tvålen innehåller rhassoul eller bentonitlera.

 

*Angivna volymer är för att uppnå pH 4 i kranvatten som från start har neutralt pH 7. En allför starkt sur lösning kan verka uttorkande på håret. För längre hår kan det behövas ett par deciliter. Använd gärna en större skål för att fånga upp vätskan så kan du skölja igenom håret flera gånger.

 

Referenser

Robbins, C.R., Chemical and Physical Behavior of Human Hair. 2012: Springer Berlin Heidelberg.

Cruz, C. et al., Human Hair and the Impact of Cosmetic Procedures: A Review on Cleansing and Shape-Modulating Cosmetics. Cosmetics, 2016. 3(3): 26.

Gavazzoni Dias, M.F., Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology, 2015. 7(1): 2-15.

Smart, K.E. et al., Copper and calcium uptake in colored hair. J Cosmet Sci, 2009. 60(3): 337-45.

Godfrey, S. et al., Metals in female scalp hair globally and its impact on perceived hair health. Int J Cosmet Sci, 2013. 35(3): 264-71.