DIY myggolja och klisalva

Det har varit många ljuvliga sommarkvällar i sommar men nu så här när kvällarna har blivit längre så börjar myggen bli lite väl många. Då kan det vara skönt med en myggolja som hjälper till att hålla myggen på avstånd. Många myggmedel man hittar i handeln innehåller ämnen som i alla fall inte jag vill utsätta mig för. Men det är lätt att blanda en egen myggolja genom att droppa eteriska oljor med insektsavvisande egenskaper i en basolja. Det finns flera eteriska oljor som har myggavvisande egenskaper. Det handlar om oljor som innehåller ämnena para-menthane-3,8-diol, citral, citronellol, geraniol eller eugenol. Några är mycket lättflyktiga men den myggavvisande effekten förlängs när man blandar de eteriska oljorna med en basolja. Se listan över vilka eteriska oljor som är myggavvisande. När man blandar eteriska oljor ska man också försöka tänka på att få med oljor som luktar gott tillsammans och att få med oljor som representerar både topp-, mellan- och basnot för att få till en mer komplett doft. 

Ofta kommer man ju på det där med att man kanske borde stryka på en myggolja när man redan står mitt i myggsvärmen och inte längre står ut :) Då kan det vara bra att ha en sluta-kliasalva att ta till för att lindra de bett som redan uppstått.

En klådstillande salva rör man enkelt ihop av oljor och vax. Jag valde att göra den vegansk genom använda karnaubavax istället för bivax men om man föredrar bivax, ta dubbla mängden. För att få till en klådstillande effekt tillsätter man oljor och eteriska oljor som har en antiinflammatorisk effekt på huden. Jag valde att använda kamomillolja som är ett extrakt av antiinflammatoriska kamomillblommor och baobabolja som är lugnande för huden. Om du inte har tillgång till dessa kan du naturligtvis ersätta dem med någon annan basolja som kallpressad rapsolja. Sen valde jag eteriska oljor med antiinflammatoriska och klådstillande egenskaper.

 

Myggolja
10 ml glasflaska med roller
8g jojobaolja eller någon annan basolja
5 droppar Citroneukalyptus EO (Eucalyptus citriodora) - toppnot. Myggavvisande, antiinflammatorisk, smärtstillande, antiseptisk
1 droppe Olibaum Frankincense EO (Boswellia carterii) - basnot som blandar sig bra med citrondofter och lavendel. Antiinflammatorisk och läkande.
2 droppar Lavendel EO (Lavendula angustifolia) - top/mellannot. Myggavvisande, klådstillande, smärtstillande
2 droppar Tea tree EO (Malaleuca alternifolia) - toppnot. Lindrar insektsbett och klåda och blandar sig bra med citroneukalyptus och lavendel

Sluta-kliasalva
Liten burk (20g)
8 g sheasmör
3 g karnaubavax
5 g baobabolja - antiinflammatorisk
4 g kamomillolja (oljeutdrag av tysk kamomill - Matricaria recutita) - antiinflammatorisk
2 droppar lavendel EO (Lavendula angustifolia) - top/mellannot. Myggavvisande, klådstillande, smärtstillande
2 droppar frankincense EO - (Boswellia carterii) - basnot som blandar sig bra med lavendel. Antiinflammatorisk och läkande
2 droppar tea tree EO  (Malaleuca alternifolia) - toppnot som blandar sig bra med lavendel. Lindrar insektsbett och klåda 

Smält karnaubavaxet och sheasmöret i vattenbad. Ta av från värmen och tillsätt baobabolja, kamomillolja och de eteriska oljorna. Rör om tills det börjar svalna och bli fastare för att undvika att sheasmöret blilr grynigt. Häll upp i en liten burk och låt sluta-kliasalvan stelna. Klart!

 

 

Johanna

 Mintchoklad body butter

- Mamma, sa äldsta dottern häromdagen. Varför lägger ni inte upp receptet på den där krämen Ulrika gjorde till mig i julklapp? 

- Gillar du den?

- Älskar den!!

Så här kommer receptet på ett underbart krämigt och mjukgörande body butter som doftar härligt av choklad och mynta. Det har en lite längre ingredienslista än många andra recept men är så värt det.

Det är enkelt att göra sin egen hudkräm. Du har full kontroll över innehållet och får en produkt med enbart ekologiska, hudvårdande ingredienser och inga konstigheter. Se till att alltid välja raw, virgin och icke-raffinerade smör och oljor för bästa hudvårdande effekt. Vid raffinering försvinner mycket av vitaminer, anti-oxidanter och annat gott.

I det här receptet blandar vi raw kakaosmör, mangosmör och shea nilotica, vilket gör det här body buttret härligt krämigt. Mangosmöret gör också att det går snabbare in i huden och känns mindre oljigt. Tapioka och kakao hjälper också till att ge en mindre oljig känsla. Pepparmyntan ger det hela en härligt uppfriskande doft. E-vitaminoljan är med för att krämen ska hålla längre genom att skydda den från att härskna.

 

Recept

20g Kakaosmör

20g Mangosmör

10g Kokosolja

10g Nilotica sheasmör

10g Jojoba olja

10g Mandelolja

15g Tapioka stärkelse

1,6g Kakaopulver

3 dp E-Vitaminolja (1 000 IU/ml annars mer)

0,4g Eterisk pepparmyntsolja (mentha pipirita) (ca 12 droppar)

 

Smält kakasmör, mangosmör, kokosolja och shea nilotica i vattenbad. Ta av från värmen och rör ned jojobaolja, mandelolja, tapioka stärkelse och kakaopulver. Rör om tills allt blandats och sätt till sist till E-vitamin och den eteriska myntaoljan om du valt att ha dem med. Rör om och ställ kallt i kylskåp. När krämen börjar stelna vispar du den kraftigt med elvisp så att den blir härligt fluffig. Överför till en glasburk. Klart att användas.

OBS! Om du är gravid bör du undvika eterisk pepparmyntsolja. Du kan istället välja eterisk olja från grönmynta (mentha spicata) som är mildare. Under graviditetens tre första månader bör du dock undvika alla eteriska oljor för att vara på den säkra sidan.

 

Johanna

Hemgjord deo - aluminiumfri

 

Nu så här i början på det nya året är det många som längtar efter förändring. Det kan vara skönt att rensa och göra sig av med gammalt skräp. Börja om med nya och bättre vanor. Ett område som vi tycker kan vara värt att se över är badrumsskåpet och gradvis byta ut produkterna mot mer naturliga och giftfria alternativ. Framför allt bör du se över innehållet i din deo och se till att du använder en som inte innehåller aluminium. Läs mer om varför i vår artikel "Deodoranter med eller utan aluminium - Vad visar forskningen"

Det finns många bra deodoranter att köpa idag, som både är effektiva och giftfria, men om man vill ha full kontroll på innehållet eller kanske komma lite billigare undan går det också bra att blanda en egen. Det vanligaste receptet är lika delar kokosolja, bikarbonat och stärkelse. Det tycks fungera bra för många, men den så pass stor mängden bikarbonat kan vara irriterande för huden om man är känslig. Nedan följer därför ett mildare recept på en naturlig hemgjord deo med mindre andel bikarbonat. Tack vare två typer av sheasmör och jojoba olja blir den också krämigare och lättare att smörja ut än många andra recept. Den eteriska oljeblandningen ger en fräsh citronig och lite örtig doft som passar de flesta samtidigt som den gör deon ännu mer effektiv. Den kan dock blandas som doftfri eller så kan du välja att doftsätta den som du vill. Inkludera gärna en eller flera av de antibakteriella dofterna i tabellen. Om du vill göra en egen blandning så försök lukta på ett test först till exempel på en parfymsticka så att du inte blandar en hel sats med deo som du sen inte är nöjd med.

Ingredienser (ger 100g)

20 g Sheasmör (Butyrospermum parkii, även kallad Vitellaria paradoxa)

15 g Kokosolja virgin 

15 g Shea nilotica (Vitellaria paradoxa v. nilotica) (alt. 15g extra kokosolja) 

3,3 g Jojoba olja

30 g Stärkelse (valfri ekologisk - majs, tapioka, arrowrot fungerar alla bra)

20 g Bikarbonat

0,5 g Eterisk olja (ca 15 droppar om du inte har tillgång till precisionsvåg)

 

Antibakteriell eterisk oljeblandning:

1/3 (0,17 g alt 5 dp) Citrongräs (Cymbopogon flexuosus)

1/3 (0,17 g alt 5 dp) Muskatellsalvia (Salvia sclarea, engelska Clary sage)

1/3 (0,17 g alt 5 dp) Rosmarin (Rosmarinarus officinalis)

 

Smält de fasta fetterna på vattenbad. Ta av från värmen och tillsätt jojoba olja, stärkelse och bikarbonat. Använd en minivisp för att få en jämn blandning. Enklast går det med en stark lattevisp. Tillsätt de eteriska oljorna om du valt att ha med dem, blanda lite till och häll upp på en burk. Klart !

 

 

Johanna och Ulrika

Höstskog och svampplockningFörra helgen bjöd på underbart höstväder och vi passade på att ta en skogspromenad för att fylla på svampförråden. Med på promenaden hade vi Java, mina föräldrars hund, som älskar när hon får följa med ut i skogen. Det var så skönt komma ut i naturen och bara andas in höstluften och extra kul när man hittar mer svamp än man kan plocka med sig hem. Vi fyllde våra korgar med svart trumpetsvamp utan att ens behöva leta.

 

Johanna

Shea lotion barsJag kom nyligen hem från en lååång semester med mycket barfotaspring i både gräs, grus och sand och insåg att mina fötter definitivt inte var sitt vanliga mjuka, släta själv utan fulla av djupa sprickor. Och mina fötter kan verkligen spricka, sådär så det gör riktigt ont. Eftersom vanliga fotkrämer inte är speciellt effektiva när det gäller att läka sprickor så började jag prova mig igenom de olika oljor och fetter som jag hade hemma. Efter en hel del testande kom jag fram till att det som utan tvekan fungerade bäst och hade en enormt läkande effekt från en dag till nästa var sheasmör. Rent sheasmör är dock lite smuligt och inte helt lätt att smörja in sig med. Därför beslöt jag mig för att ta fram en lotion bar med så mycket sheasmör som möjligt och för att inte minska på den läkande effekten bara blanda det med något som gjorde det lättare att använda. Efter flera försök uteslöt jag att inkludera någon som helst kokosolja eller annan flytande olja eftersom de verkade hindra sheasmöret att från att gå in i huden. Genom att bara blanda sheasmöret med lite bivax fick jag ett klart bättre resultat och slutligen kom jag fram till en optimal blandning av 80% sheasmör och 20% bivax. Det skapade en fast kaka som inte smulade och som var tjock nog att stanna kvar i sprickorna när man smetade på den. För att göra det hela ännu lite lyxigare hade jag också i några droppar av eterisk olja från lavendel och rosmarin som båda är hudvårdande. 

 

Recept

80% sheasmör

20% bivax

Några droppar hudvårdande eterisk olja t.ex. lavendel, rosmarin, tysk kamomill, palmarosa, frankinscence eller sandelträ. (Valfritt)

Smält samman sheasmör och bivax över vattenbad. Ta av från värmen och sätt till eterisk olja om du vill ha det med. Häll upp på form. Jag avände små muffinsformar i silikon men det går naturligtvis att använda en annan typ eller mindre form eller till och med hälla upp blandningen på cerathylsor. 

Ulrika

Tovad tvål från Malin i RatanVid ett besök hos Malin i Ratan i somras passade jag på att köpa hennes tovade tvål. En spännande nyhet i Malins sortiment. Vilka av Malins ekotvålar som finns att köpa som intovade varierar. Jag provade Röd lera & Ros - orientalisk doft patchouli. Sedd på bilden i en av Malins praktiska små söta tvålpåsar. Tvålen ser ut som en liten mjuk sten på handfatet och jag får ofta kommentarer från besökande som undrar var jag hittat den fantastiska tvålen. Och den är verkligen underbar att tvätta sig med. Ger ett härligt lödder, känns mjukgörande och doftar gott. Enda nackdelen är väl kanske att ullen gör att den torkar lite långsammare än andra tvålar. Å andra sidan hindrar ullen tvålen från att flyta ut över handfatet även när den blivit väldigt blöt. Ett bra tips är att ha några tvålar att växla mellan så att de får chans att torka ibland. Rekommenderas varmt.

Johanna

img-responsive img-blogVi älskar hallonfröolja! Det är en underbar olja för ansiktet som är rik på tokoferoler, karotenoider och andra antioxidanter. Det finns dock en övertro på denna olja och man kan ofta läsa på bloggar och sociala medier att hallonfröolja har en inneboende solskyddsfaktor på upp emot SPF40. Det vore fantastiskt om det var sant, men vi har verkligen letat. Det finns inga vetenskapliga studier som stödjer dessa påståenden. Vi gjorde dessutom vårt eget test förra sommaren då vi fläckvis smorde in en villig försöksperson med hallonfröolja och solkrämer med olika hög solskyddsfaktor och kunde inte se att hallonfröoljan gav något som helst skydd mot solen.

Så använd gärna hallonfröolja under perioder då du vistas mycket i solen för dess hudvårdande egenskaper och för att den troligtvis kan hjälpa huden att reparera DNA skador, men glöm inte att också skydda dig med någon solskyddande produkt för att inte bränna dig i solen.

Johanna

 

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Det betyder att om du handlar via någon av länkarna så stödjer du Nyponros.com genom att vi får vi en liten provision på ditt köp. Vi rekommenderar enbart produkter vi gillar och har testat personligen. Läs mer...

Veganskt läppbalsam med kakaosmör

För dig som inte gillar bivax kommer här ett recept på ett veganskt läppbalsam med härligt vårdande kakaosmör och naturlig glans från kokosolja och carnaubavax.

 

Du behöver:

8 g Mandelolja

4 g Kakaosmör

4 g Kokosolja

3,4 g Carnaubavax ( alt. 3g Candelillavax)

Tomma cerathylsor eller små burkar.

 

Smält ihop i en värmetålig skål över vattenbad och häll upp på cerathylsor eller vegan cacao lipbalm pinsmå burkar och låt stelna. Klart!

 

Ulrika

Upcycling av PET-flaskor

Grönkålen verkar trivas bra i sina mini-växthus av upcyclade PET-flaskor trots nätterna drar ner mot nollan här i franska alperna. 

 

Ulrika

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Det betyder att om du handlar via någon av länkarna så stödjer du Nyponros.com genom att vi får vi en liten provision på ditt köp. Vi rekommenderar enbart produkter vi gillar och har testat personligen. Läs mer...

diy lappbalsam enkeltDet här är första receptet i vår serie av läppbalsam och nog också det enklaste, inte bara på läppbalsam, utan det enklaste receptet på någon diy hudvårdsprodukt. Ett riktigt rör-ihop-på-5-minuter recept med bara två ingredienser - hälften kokosolja och hälften bivax. Medan andra oljor blandade med 50% bivax bara blir en benhård, oanvändbar massa så blir kokosolja och bivax tillsammans ett härligt mjukgörande och skyddande läppbalsam som stannar kvar länge på läpparna utan att klibba eller göra läpparna vita. Ett läppbalsam som också passar bra till Honom då det är fullständigt fritt från glans. 

 

Du behöver:

50% Kokosolja

50% Bivax

En eller flera tomma cerathylsor (finns att köpa på nätet, alternativt återanvänd en gammal)

En cerathylsa rymmer normalt mellan 6-7 ml. Jag blandade 10g av varje och fyllde 3 hylsor och då blev det lite över.

 

diy lappbalsam enkelt kokosolja bivax

diy lappbalsam enkelt recept

 

Smält samman bivax och kokosolja i vattenbad (liten kastrull eller värmefast skål/bägare i en annan kastrull med vatten i) och häll upp i hylsorna. Gör du flera så sätt ihop dem med ett gummiband så står de stadigare. Det är allt. Enklare kan det inte bli.

 

Ulrika

 

DIY Läppbalsam med barnen

Mina två äldsta tjejer och jag har testat att göra eget läppbalsam tillsammans. Vi använde ett kit från Organic Makers som inkluderade allt som behövdes, färdig oljeblandning med jojobaolja och solrosolja, kakaosmör och candelillavax, glasbägare att blanda i, glasstav att röra med, cerathylsor och förtryckta etiketter. Egentligen är det bara att smälta samman ingredienserna i ett vattenbad och sedan hälla upp blandningen i cerathylsorna. Båda barnen ville dock göra sina cerat själva så vi vägde upp ingredienserna och delade dem på hälften. Organic Makers säljer färdiga kit med olika dofter och oljesammansättningar, men eftersom mina barn har väldigt starka åsikter när det gäller dofter och ogillar hur vissa naturliga oljor luktar valde jag det neutrala kitet så att de kunde doftsätta själva. Båda barnen valde en eterisk apelsinolja som vi hade hemma vilket passade bra med den härliga gula färgen. Ceraten kändes sköna på läpparna och barnen var riktigt stolta över att ha gjort sina egna cerat.

Att använda färdiga kit är ett väldigt smidigt sätt att göra egna hudvårdsprodukter, speciellt tillsammans med barn. Det passar även perfekt för dig som vill prova att göra egen hudvård utan att behöva köpa massor av ingredienser. För dig som hellre blandar själv kommer vi snart med recept på läppbalsam.

Johanna

Hemgjord, kallrörd tvål. Ekologisk och naturlig.Ända sen vi skrev tvålartikeln har jag varit sugen på att göra egen tvål. Kallrörd, ekologisk, naturlig tvål med full koll på ingredienserna. Även om jag då och då har gjort lite DIY hudvårdsprodukter så har jag aldrig förr gjort tvål. Så nu har jag äntligen kommit till skott. Efter att ha läst på ordentligt om olika tekniker och ingredienser så bestämde jag mig för att följa ett grundrecept av Jan Berry som driver bloggen "The Nerdy Farmwife", delvis för att det var enkelt och inte krävda andra ingredienser än de jag hade hemma, delvis för att hon är en av få stora tvålbloggare som gör palmoljefria helt naturliga tvålar utan tillsatser av sodium lactate, isopropyl alkohol, titanium dioxid eller andra icke-naturliga färgämnen.

Kemisten i mig hade dock svårt att hålla sig borta från att experimentera. Att göra en sats med 7-8 tvålar, alla likadana och sen vänta i 4-6 veckor på att kunna testa dem och se resultatet kändes som en otänkbart långsam process. Så jag skalade ner receptet till att passa en silikonform med plats för 6 individuella tvålar och när jag blandat till tvålmassan och nått "trace" som det heter, dvs fått till en emulsion med hjälp av en mixerstav, så delade jag upp smeten i 6 stycken skålar, för att åtminstone kunna variera tillsatserna. Det blev en med honung, en med kaffeskrubb, en med krossade havreflingor och tre med olika sorters lera, kaolin, grön montmorillonite, rhassoul (uppifrån och ned, vänster till höger). 

Resultatet? Första intrycket är att det blev lyckat. De stelnade och jag har lyckats få ut dem ur formen. De känns aningen mjuka, men det ska vara normalt för tvålar med mycket olivolja. De ger ett härligt rustikt och hemgjort intryck med dova naturliga färger. Hur de är att tvätta sig med? Det får jag tyvärr veta först om 6 veckor.

Utrustning för att göra tvål
Utrustning för att göra tvål. Våg, gärna en som väger ner till 0,01g. Jag använde dock en vanlig köksvåg. Mätbägare, skedar och spatlar. Tjockbottnad kastrull eller vattenbad för att smälta fasta fetter. Skyddsglasögon och handskar. Termometer behövs för att kolla temperaturen på olje och lut lösningarna, antingen en vanlig kökstermometer eller ännu bättre en infraröd. Stavmixer för att röra till emulsionen av vatten och olja. Form av antingen silikon eller klädd med bakplåtspapper. Innan du börjar, läs på om säkerhet, hur du hanterar lut (NaOH) och om hur du beräknar rätt mängd vatten och lut med hjälp av en "Lye Calculator".

Kallrörd tvål dag 1Kallrörd tvål  dag 2

 

Ulrika

 

rekoshoppat

Tillbringade några dagar på höstlovet hos barnens farmor och farfar i Bankeryd. Vädret var mestadels gråmulet men bjöd på några korta stunder med vackert höstväder. Vi passade också på att besöka Rekoshoppens nya mysiga lokaler i Jönköping. Jag hade kunnat gå runt hur länge som helst bland alla fina saker här, men fick begränsa mina inköp lite :) Det ska bli spännande att prova schampotvålen från Grön Lycka. Och jag kommer definitivt att komma tillbaka nästa gång jag är i Jönköping.

Höstlov i Bankeryd

Johanna

Höstpromenad på La Molière

 

Helgens vackra höstväder fick mig att glömma alla måsten och ta en promenad högt uppe på Vercors, ett av de tre massiven i franska Alperna som omger Grenoble. På 1700 meters höjd breder La Molière-platån ut sig i en underbar dalgång. Promenaden runt platån är behagligt avkopplande, bara 5 km lång och nästan platt och bjuder på milsvida fantastiska vyer ut över Vercors och Grenoble och de omgivande bergsmassiven. I det klara höstvädret kunde man se ända till Mont Blancs vita toppar.

Grenoble skymtar långt där nere

Utsikt över byn St Nizier. Belledonne och Taillefer-massiven på avstånd

La Molières speciella klippväggar

Höstfärger på La Molière-platån

Avkoppling långt från stanVandring runt La Molière

Dimma över Chartreuse-massivet och snöklädda Mont Blanc i fjärran

 

Ulrika

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Det betyder att om du handlar via någon av länkarna så stödjer du Nyponros.com genom att vi får vi en liten provision på ditt köp. Vi rekommenderar enbart produkter vi gillar och har testat personligen. Läs mer...

Vispat body butter kakao och shea - enkelt att göra hemma

En kompis 10-åring har länge tjatat på mig om att göra någon naturlig hudvård tillsammans. Och sånt måste ju uppmuntras! Så nu när det är höstlov har vi passat på att göra lite härligt mjukgörande vispat body butter. Det är enkelt att göra och känns lite lyxigt så här i höstmörkret när det börjar bli kallare ute och huden behöver något extra. 

Jag brukar blanda 2 delar hårt fett som kakaosmör eller kakaosmör + sheasmör med 1 del virgin kokosolja och 1 del flytande olja, t.ex. mandelolja. Men det går också bra med ekologisk kallpressad solrosolja eller rapsolja. Vi satte också till lite bivax för att fluffigheten ska hålla bättre. Lite stärkelse som ekologisk majsstärkelse eller arrowrot utrörd i oljan innan den kallnar gör att smöret känns mindre oljigt när man smörjer in sig. Ta vad du har hemma.

Recept:

25 g Kakaosmör

25 g Sheasmör (alt. enbart kakaosmör, dvs 50 g istf 25 g)

25 g Virgin Kokosolja

25 g Mandelolja (alt. ekologisk kallpressad raps eller solrosolja)

1 g Bivax (ca 1/3 tsk)

1,5 tsk Ekologisk majsstärkelse (el. annan ekologisk stärkelse tex arrowrot)

Vispat body butter diy - recept

Mät upp allt utom maizenan och smält på svag värme, antingen på vattenbad eller i en tjockbottnad såskastrull. Sätt till maizenan (rör ut den i lite av oljeblandningen först så att den inte klumpar sig). Häll över oljeblandningen i en skål och ställ på kylning, antingen i kallvatten i diskhon eller i kylskåp. Det ska börja stelna men inte bli för hårt, då är det svårt att vispa. När blandningen har stelnat lagom mycket vispa upp den med elvisp tills den ser ut som tjockt vispad grädde. Klart!

Ulrika

Soluppgång över GrenobleAtt gå ut tidigt på morgonen, innan solen hunnit gå upp och ta en promenad med kameran, när alla andra stressar till jobbet och fota solens första strålar som bryter igenom dimman. Det är lyx. Häromdagen gjorde jag just det för att fota Grenoble i morgonljus, den stad jag bor i sedan 6 år tillbaka. Så här under hösten bäddar dimman ofta in hela staden i ett mjukt täcke som sakta stiger under förmiddagen. Jag vandrade upp till bastiljen, en gammal fästning med utsikt över hela staden och de omgivande bergskedjorna, just som solen klättrade över toppen på berget mitt emot och strålarna lyste upp dimman med ett härligt mjukt guldljus. Vilken belöning. Enbart för mig och och någon enstaka joggare medan alla andra satt i bilkö på väg till jobbet.

Morgonljus över Grenoble

Höstfärg på löven och morgondimma

Utsikt över Grenoble i morgonljus

Höstfärger och morgonljus

Grenobles välkända bollar upp på bastiljen

Ulrika

Weleda Evening Primrose Hand cream

 

Precis som varje höst när temperaturen kryper neråt nollan kommer behovet av handkräm. Händerna behöver helt enkelt lite extra fukt så här års, även om de klarar sig något bättre sen jag börjat använda mindre uttorkande tvålar. Min absoluta favorit just nu är Weleda Evening Primrose Age Revitalising Hand Cream.

Förutom att denna handkräm är fylld av fuktgivande och mjukgörande oljor och fetter som sesamolja, solrosolja och sheasmör, så innehåller flera av oljorna i krämen också antioxidanter som vitamin E och flavanoider. De bidrar också med essentiella fettsyror, squalene och fytosteroler som förbättrar hudens barriär och minskar vätskeförlusten. Krämen innehåller också glycerin, den viktigaste av de fuktbevarande faktorer som finns naturligt i huden och som lätt förloras om man tvättar händerna ofta. Extra nyttigheter är Nattljusolja och Gotu kola extrakt. Båda har använts i flera tusen år för att förbättra sårläkning och behandla hudproblem, Nattljusoljan av den amerikanska indianbefolkningen och Gotu Kola inom den asiatiska naturmedicinen. Gamma-linolensyra i nattljusolja förstärker hudens barriär, stimulerar till kollagenbildning och har anti-inflammatoriska egenskaper medan triterpen saponiner i Gotu Kola kan boosta antioxidantförsvaret, stimulera hudens cellförnyelse och öka kollagenbildningen. Det bästa från två världar skulle man kunna säga. 

Handkrämen känns lätt, går snabbt in i huden och efterlämnar en otroligt mjuk och skön känsla. Händerna känns omedelbart återfuktade utan att kännas klibbiga och feta. Detta är viktigt för mig då jag gärna har en tub stående bredvid datorn under vinterhalvåret och vill kunna fortsätta arbeta direkt utan att riskera att kladda ner tangentbordet.

 

Johanna

Utsikt över Lac Monteynard

För att njuta av sommarens sista solvärme och fylla på reserverna innan höstkylan sätter in på riktigt har jag passat på att ta en minisemester vid underbart vackra Lac Monteynard, en timmas bilresa söder om Grenoble. Sjön är alltid vacker med sitt blågröna vatten och sina dramatiska klippväggar, men i höstdräkt var det något extra att vandra de 15 kilometerna mellan Treffort och Mayres-Savel. Vandringen runt sjön börjar med en kortare båttur och passerar två hisnande hängbroar som får magen knyta ihop sig, men det är väl värt den nästan overkligt vackra utsikten över sjön och de franska Alperna.

Morgonljus över Lac Monteynard

Lugnt och stilla över sjön

Avkoppling vid sjön

Utsikt över bergen

Höstpromenenad i franska Alperna

Höstfärger i franska Alperna

Vandring runt SjonEn utmaning att gå över

Hängbro över vattnet

Höga bergväggar

Höstfarger i alperna

Avkopplande vyer

Höstlöv vid sjöns blågröna vatten

lac monteynard

Ulrika

Vårdande läppglans

Jag har använt de här två naturliga, vårdande läppglansen i princip hela sommaren och kan fortfarande inte bestämma mig för vilket jag tycker bäst om; Weleda Lip Balm - Berry red eller Burt's Bees Lip Balm Pomegranate.

Weledas Lip Balm är mer flytande i konsistensen medan Burt's Bees Lip Balm är fast, precis som deras andra bivaxinnehållande varianter. Båda är gjorda på naturliga mjukgörande oljor som vårdar läpparna. 

Weleda: Ricinolja, olivolja, jojoba, solrosfröoljevax och sheasmör.

Burt's Bees: Solrosolja, bivax, kokosolja, ricinolja, lanolin, granatäppelolja, glycine sojaolja och rapsolja.

Båda ger fin glans och en naturlig lätt mörkare ton åt läpparna. Weleda kallar färgen hallon medan Burt's Bees heter granatäpple. Faktum är att det inte går att se någon skillnad på vare sig färg eller glans. 

Den röda färgen kommer från järnoxid (Weleda) respektive carmine (Burt's Bees) som båda är naturliga färgämnen med mycket låg Hazard score enligt EWG.

Negativt? Kanske konserveringsmedlen, Benzyl alkohol (Weleda) och Benzyl salicylat (Burt's Bees) som båda är allergena. Men konserveringsmedel är tyvärr nödvändigt i hudvård och kosmetika och av alla onda ting så är de här två ganska ok jämfört med många andra konserveringsmedel.

Jag rekommenderar varmt både Weleda Lip Balm - Berry Red och Burt's Bees Lip Balm Pomegranate.

Ulrika

Gifter i hudvårdsprodukter

Besökte "Musée des Confluances" i Lyon häromdan och såg bland annat en utställning om gifter ("Venenum, un monde empoisonnée" övers. "Toxin, en förgiftad värld" ). Något chockad stötte jag på den här reklamen från märket THO-RADIA som 1932 lanserade hudvårdsprodukter innehållande de radioaktiva ämnena Thorium och Radium. Försäljningsargumentet som användes var att " förskönande eftersom botande". För att öka försäljningen påstods krämen vara skapad av en "Doktor Alfred Curie" som naturligtvis aldrig har funnits. Märket THO-RADIA var dock inte ensamma om att sälja hälso- och skönhetsprodukter innehållande radium på 1920- och 1930-talen fram till att det förbjöds 1937. Radium ansågs mirakulöst, livsgivande och kunna bota allt. Det fick mig att fundera över vilka toxiska galenskaper vi stoppar i smink- och hudvårdsprodukter idag, som man om 100 år kommer se tillbaka på och undra om vi var helt galna.

Ulrika

Lugna dagar vid havet

Hemma igen. Utvilad och redo att gå tillbaka till vardagen efter en vecka med hela familjen vid underbart vackra Västerbottenskusten, med sitt lugn, ljusa nätter och djupa skogar och lååångt till närmsta hus,  

Fina stunderBad, roddturer, stenpromenader, kantareller och nyrökta abborrar...

 Malin i Ratan

Passade naturligtvis på att ta en promenad till Ratan och besöka Malin. Ett gäng av hennes fantastiska tvålar följde såklart med hem.

Avkoppling vid havet

Stillhet över havet

Skönhet vid havet

Norrlandsljus

 

Ulrika

Midsommar 2017 - Nyponros.com

Ulrika är hemma från Frankrike och vi firar midsommar tillsammans i våra föräldrars sommarhus strax utanför Mariefred. Det blir traditionell sillunch ute i gräset. Barnen hjälper till att göra midsommarstången fin med prästkragar och nyponrosor och sen äter vi midsommartårta täckt av söta jordgubbar.

Johanna

Fåren Tacos och Kebab har kommit på några veckors besök för att hjälpa till med gräsklippningen. Hur gulliga som helst. Älskar att bli kliade. Maskrosor gillar dom också tacksamt nog.

Naturlig och giftfri trädgårdsskötsel

 

Ulrika

Nyponros blog

Nu är sommaren äntligen här och nyponrosorna blommar för fullt. För dig som vill veta lite mer om oss som ligger bakom Nyponros, lanserar vi nu Nyponros Blogg. Här delar vi med oss av glimtar från vår vardag, varvat med recensioner av produkter vi testat och tankar om livet.

Jag, Johanna, bor med man och tre barn i en lägenhet i en Stockholmsförort. Jag försöker skapa ordning i småbarnskaoset för att få tiden att räcka till. Jag drömmer om att hinna odla på vår uteplats, lära mig baka surdegsbröd och ta mig tid att träna.

Ulrika flyttade för några år sedan till franska alperna och blev kvar. Där har hon hittat en bättre balans i tillvaron, med mer tid att njuta av den vackra naturen, hinna med att sporta, skidåkning på vintern och vandring och en del klättring på sommaren och umgås med vänner. 

Att välja närproducerat och ekologiskt är enkelt där. Grönsaker handlas helst på morgonen på de lokala marknaderna och färskt bröd från bageriet runt hörnet. Många lokala ostar slinker också ofta med hem.

Förutom ett stort intresse för naturlig hudvård har vi båda, ända sedan vi var små, älskat att fotografera.

Finns det något underbarare än att gå upp en tidig morgon för att fånga gryningsljuset, eller bara kasta sig ut efter en regnskur för att hinna fota det magiska ljuset som bara existerar i några få ögonblick?

 

Johanna