Hudbakterie skydd mot fria radikaler

Antioxidant bakterier skyddar huden mot fria radikaler

Det är inte bara magens mikrobiota som är nyttig för oss. Även hudens bakterier kan bidra till vårt välbefinnande. Forskare från Lunds universitet har visat att en av de vanligaste bakterierna på huden, Propionibacterium acnes, utsöndrar ett protein med antioxidantegenskaper i klass med Vitamin E [1]. Proteinet i fråga, som fått namnet RoxP, är nödvändigt för bakteriens överlevnad på huden men kan också skydda våra celler mot de fria radikaler som finns runt omkring oss. Fria radikaler bildas bland annat när solens UV-strålning reagerar med molekyler i luften eller på huden. Det kan lätt resultera i en kedjereaktion som orsakar skador på celler och DNA. Detta kallas oxidativ stress och är en bidragande orsak både till hudens åldrande och till många sjukdomar som atopiskt eksem, psoriasis och hudcancer.

Bakterien har fått sitt namn eftersom den först isolerades från huden hos en patient som led av kraftig akne. Idag är det omdebatterat huruvida P. Acnes orsakar akne eller inte. Vad som däremot stämmer är att den är vanlig i fet hy eftersom den trivs bäst i hudens talgkörtlar och lever gott på fettsyrorna i sebum. Det ska bli intressant att se om forskningen visar att det är RoxP som är orsaken till att aknebenägen hy åldras långsammare genom att skydda kromosomernas telomerer från oxidative stress.

 


Referens

  1. Allhorn, M. et al., A novel enzyme with antioxidant capacity produced by the ubiquitous skin colonizer Propionibacterium acnes. Scientific Reports, 2016. 6: 36412.