Senaste artiklar

Allt om solskydd

Hur skyddar man sig bäst mot solen? Hur mycket skyddar skugga eller tunna sommarkläder? Bör man använda solkräm, eller kan solkrämen i sig vara skadligare än solens strålar?

Läs mer...

Vad innehåller egentligen solkrämer? Vi har undersökt de vanligaste märkena och hittat allt från allergener till hormonstörande och genotoxiska ämnen. Här listar vi de fem värsta ämnena som du helt bör undvika i solkräm.

Läs mer...
Formaldehyd i hudvårdsprodukter – ökad risk för hudcancer?

Antalet fall av hudcancer har ökat kraftigt sedan 70-talet. Är ökat solbadande verkligen hela sanningen? Eller kan formaldehyd i hudvårds­produkter ha bidragit till uppgången?

Läs mer...

SLS är näst efter vatten den dominerande ingrediensen i de flesta reguljära märken av rengöringsprodukter. Den står också upptagen på varenda lista över ämnen att undvika i hudvårdsprodukter. Hur farlig är denna tensid egentligen? Bör man tro på alla påståenden om de skador den kan orsaka, eller är det bara rykten på Internet?

Läs mer...

Förstå din hud, ytterhudens vattenbarriär och hudens naturliga fuktighetsfaktor och lär dig ta hand om den på bästa sätt.

Läs mer...

Aluminium och risken för bröstcancer - Ska vi ta varningarna på allvar? Finns det en koppling eller är det en skröna.

Läs mer...
Savon de Marseille

Riktiga, naturliga tvålar är mycket mildare och bättre för huden än industriella, men hur vet man att de är äkta? Hur skiljer man en bra fast tvål från en som är uttorkande för huden?

Läs mer...
Hela listan på tensider i hud- och hårvård. Kolla vilka som är irriterande och som du bör undvika.

Namnen på tensider är ibland förvillande lika. Här är vår lista på de vanligaste tensiderna i hudvårds­produkter grupperade efter hur irriterande de är för huden.

Läs mer...
Hur fungerar tensider

För att tvätta bort fett och smuts från huden eller ur håret räcker det inte med vatten utan det behövs något som kan lösa upp fettet. De allra flesta använder därför regelbundet någon form av tvål, duschkräm eller schampo för att bli rena. Men vad är det egentligen i dessa som löser upp smutsen och hur fungerar det?

Läs mer...

Hallonfröolja lovordas ofta i sociala medier som ett naturligt alternativ till solkräm. Ligger det något bakom dessa påståenden? Har Hallon­fröolja någon inneboende SPF? Vi har testat.

Läs mer...
Solkrämer håller inte utlovad SPF

Franska motsvarigheten till Råd & Rön testade sol­krämer med SPF 50/50+ i sitt sommar­nummer. Bara en av de testade produk­terna levde upp till den ut­lovade solskydds­faktorn. Flera krämer gav betydligt sämre skydd än vad de påstod och absolut sämst var en ekologisk sol­kräm för barn som bara gav skydd motsvarande SPF 6-10.

Läs mer...

Solens UVA-strålning är den främsta orsaken till tidiga rynkor och andra ålderstecken. Visste du att UVA-strålarna inte hindras ens av molnen? Tänker du på att skydda dig även mulna dagar?

Läs mer...