Senaste artiklar

Aluminium och risken för bröstcancer - Ska vi ta varningarna på allvar? Finns det en koppling eller är det en skröna.

Läs mer...
Savon de Marseille

Riktiga, naturliga tvålar är mycket mildare och bättre för huden än industriella, men hur vet man att de är äkta? Hur skiljer man en bra fast tvål från en som är uttorkande för huden?

Läs mer...

Hallonfröolja lovordas ofta i sociala medier som ett naturligt alternativ till solkräm. Ligger det något bakom dessa påståenden? Har Hallon­fröolja någon inneboende SPF? Vi har testat.

Läs mer...

Vad innehåller egentligen solkrämer? Vi har undersökt de vanligaste märkena och hittat allt från allergener till hormonstörande och genotoxiska ämnen. Här listar vi de fem värsta ämnena som du helt bör undvika i solkräm.

Läs mer...
Solkrämer håller inte utlovad SPF

Franska motsvarigheten till Råd & Rön testade sol­krämer med SPF 50/50+ i sitt sommar­nummer. Bara en av de testade produk­terna levde upp till den ut­lovade solskydds­faktorn. Flera krämer gav betydligt sämre skydd än vad de påstod och absolut sämst var en ekologisk sol­kräm för barn som bara gav skydd motsvarande SPF 6-10.

Läs mer...

Solens UVA-strålning är den främsta orsaken till tidiga rynkor och andra ålderstecken. Visste du att UVA-strålarna inte hindras ens av molnen? Tänker du på att skydda dig även mulna dagar?

Läs mer...
1,4-dioxane i schampo

Har du 1,4-Dioxan i badrumshyllan? Många produkter som marknadsförs som milda är kontaminerade med cancerogenen 1,4-dioxan. Lär dig hur du undviker dem. 

Läs mer...
Sodium Coco-sulfat i schampot är lika illa som SLS. Vill du veta varför?

Coco låter naturligt, men hur naturligt är egentligen Sodium Coco-Sulfate?

Läs mer...
Formaldehyd i hudvårdsprodukter – ökad risk för hudcancer?

Antalet fall av hudcancer har ökat kraftigt sedan 70-talet. Är ökat solbadande verkligen hela sanningen? Eller kan formaldehyd i hudvårds­produkter ha bidragit till uppgången?

Läs mer...
Hela listan på tensider i hud- och hårvård. Kolla vilka som är irriterande och som du bör undvika.

Namnen på tensider är ibland förvillande lika. Här är vår lista på de vanligaste tensiderna i hudvårds­produkter grupperade efter hur irriterande de är för huden.

Läs mer...
Tensid skiss med SLS strukturVad är det som gör att inte alla tensider är lika? Förstå vad som skiljer dom åt och varför.

Tensider finns i alla ren­görande produkter för att lösa upp fett och smuts. Många tensider är uttorkande och irriterande för huden, men det finns också de som är mildare.

Läs mer...
Hur fungerar tensider

För att tvätta bort fett och smuts från huden eller ur håret räcker det inte med vatten utan det behövs något som kan lösa upp fettet. De allra flesta använder därför regelbundet någon form av tvål, duschkräm eller schampo för att bli rena. Men vad är det egentligen i dessa som löser upp smutsen och hur fungerar det?

Läs mer...