Ett bra mineralpuder är fantastiskt för huden. Det är lugnande, läkande och skyddar mot solen. Men det finns också mineralpuder som irriterar huden, vilket orsakar inflammation och igentäppta porer. Så hur skiljer man ett bra mineralpuder från ett dåligt? Vilka ämnen bör det innehålla för att ge de positiva egenskaperna och vilka bör man se upp med?

Läs mer...

DIY myggolja och klisalva

Det har varit många ljuvliga sommarkvällar i sommar men nu så här när kvällarna har blivit längre så börjar myggen bli lite väl många. Då kan det vara skönt med en myggolja som hjälper till att hålla myggen på avstånd. Många myggmedel man hittar i handeln innehåller ämnen som i alla fall inte jag vill utsätta mig för. Men det är lätt att blanda en egen myggolja genom att droppa eteriska oljor med insektsavvisande egenskaper i en basolja. Det finns flera eteriska oljor som har myggavvisande egenskaper. Det handlar om oljor som innehåller ämnena para-menthane-3,8-diol, citral, citronellol, geraniol eller eugenol. Några är mycket lättflyktiga men den myggavvisande effekten förlängs när man blandar de eteriska oljorna med en basolja. Se listan över vilka eteriska oljor som är myggavvisande. När man blandar eteriska oljor ska man också försöka tänka på att få med oljor som luktar gott tillsammans och att få med oljor som representerar både topp-, mellan- och basnot för att få till en mer komplett doft. 

Ofta kommer man ju på det där med att man kanske borde stryka på en myggolja när man redan står mitt i myggsvärmen och inte längre står ut :) Då kan det vara bra att ha en sluta-kliasalva att ta till för att lindra de bett som redan uppstått.

En klådstillande salva rör man enkelt ihop av oljor och vax. Jag valde att göra den vegansk genom använda karnaubavax istället för bivax men om man föredrar bivax, ta dubbla mängden. För att få till en klådstillande effekt tillsätter man oljor och eteriska oljor som har en antiinflammatorisk effekt på huden. Jag valde att använda kamomillolja som är ett extrakt av antiinflammatoriska kamomillblommor och baobabolja som är lugnande för huden. Om du inte har tillgång till dessa kan du naturligtvis ersätta dem med någon annan basolja som kallpressad rapsolja. Sen valde jag eteriska oljor med antiinflammatoriska och klådstillande egenskaper.

 

Myggolja
10 ml glasflaska med roller
8g jojobaolja eller någon annan basolja
5 droppar Citroneukalyptus EO (Eucalyptus citriodora) - toppnot. Myggavvisande, antiinflammatorisk, smärtstillande, antiseptisk
1 droppe Olibaum Frankincense EO (Boswellia carterii) - basnot som blandar sig bra med citrondofter och lavendel. Antiinflammatorisk och läkande.
2 droppar Lavendel EO (Lavendula angustifolia) - top/mellannot. Myggavvisande, klådstillande, smärtstillande
2 droppar Tea tree EO (Malaleuca alternifolia) - toppnot. Lindrar insektsbett och klåda och blandar sig bra med citroneukalyptus och lavendel

Sluta-kliasalva
Liten burk (20g)
8 g sheasmör
3 g karnaubavax
5 g baobabolja - antiinflammatorisk
4 g kamomillolja (oljeutdrag av tysk kamomill - Matricaria recutita) - antiinflammatorisk
2 droppar lavendel EO (Lavendula angustifolia) - top/mellannot. Myggavvisande, klådstillande, smärtstillande
2 droppar frankincense EO - (Boswellia carterii) - basnot som blandar sig bra med lavendel. Antiinflammatorisk och läkande
2 droppar tea tree EO  (Malaleuca alternifolia) - toppnot som blandar sig bra med lavendel. Lindrar insektsbett och klåda 

Smält karnaubavaxet och sheasmöret i vattenbad. Ta av från värmen och tillsätt baobabolja, kamomillolja och de eteriska oljorna. Rör om tills det börjar svalna och bli fastare för att undvika att sheasmöret blilr grynigt. Häll upp i en liten burk och låt sluta-kliasalvan stelna. Klart!

 

 

Johanna

Hemgjord deo - aluminiumfri

 

Nu så här i början på det nya året är det många som längtar efter förändring. Det kan vara skönt att rensa och göra sig av med gammalt skräp. Börja om med nya och bättre vanor. Ett område som vi tycker kan vara värt att se över är badrumsskåpet och gradvis byta ut produkterna mot mer naturliga och giftfria alternativ. Framför allt bör du se över innehållet i din deo och se till att du använder en som inte innehåller aluminium. Läs mer om varför i vår artikel "Deodoranter med eller utan aluminium - Vad visar forskningen"

Det finns många bra deodoranter att köpa idag, som både är effektiva och giftfria, men om man vill ha full kontroll på innehållet eller kanske komma lite billigare undan går det också bra att blanda en egen. Det vanligaste receptet är lika delar kokosolja, bikarbonat och stärkelse. Det tycks fungera bra för många, men den så pass stor mängden bikarbonat kan vara irriterande för huden om man är känslig. Nedan följer därför ett mildare recept på en naturlig hemgjord deo med mindre andel bikarbonat. Tack vare två typer av sheasmör och jojoba olja blir den också krämigare och lättare att smörja ut än många andra recept. Den eteriska oljeblandningen ger en fräsh citronig och lite örtig doft som passar de flesta samtidigt som den gör deon ännu mer effektiv. Den kan dock blandas som doftfri eller så kan du välja att doftsätta den som du vill. Inkludera gärna en eller flera av de antibakteriella dofterna i tabellen. Om du vill göra en egen blandning så försök lukta på ett test först till exempel på en parfymsticka så att du inte blandar en hel sats med deo som du sen inte är nöjd med.

Ingredienser (ger 100g)

20 g Sheasmör (Butyrospermum parkii, även kallad Vitellaria paradoxa)

15 g Kokosolja virgin 

15 g Shea nilotica (Vitellaria paradoxa v. nilotica) (alt. 15g extra kokosolja) 

3,3 g Jojoba olja

30 g Stärkelse (valfri ekologisk - majs, tapioka, arrowrot fungerar alla bra)

20 g Bikarbonat

0,5 g Eterisk olja (ca 15 droppar om du inte har tillgång till precisionsvåg)

 

Antibakteriell eterisk oljeblandning:

1/3 (0,17 g alt 5 dp) Citrongräs (Cymbopogon flexuosus)

1/3 (0,17 g alt 5 dp) Muskatellsalvia (Salvia sclarea, engelska Clary sage)

1/3 (0,17 g alt 5 dp) Rosmarin (Rosmarinarus officinalis)

 

Smält de fasta fetterna på vattenbad. Ta av från värmen och tillsätt jojoba olja, stärkelse och bikarbonat. Använd en minivisp för att få en jämn blandning. Enklast går det med en stark lattevisp. Tillsätt de eteriska oljorna om du valt att ha med dem, blanda lite till och häll upp på en burk. Klart !

 

 

Johanna och Ulrika

E-vitamin är en blanding av alpha-, beta-, gamma- och delta-tocopheroler som är fettlösliga antioxidanter. Alpha-tocopherol är den variant som bäst tas upp av kroppen. I sin rena form är E-vitamin en tjockflytande olja. E-vitmin finns både naturlig, dvs renad från en naturlig E-vitminrik källa, tex solrosolja, och syntetisk framställd. Koncentrationen av E-vitamin anges i international units (IU) som är en enhet för biologisk aktivitet vilken är olika för olika ämnen. För E-vitamin motsvarar 1 IU = 0.67 mg naturlig d-alpha-tocopherol. Använd 0,1-1% E-vitamin i hudvårdsrecept för att förlänga hållbarheten och skydda oljorna mot att härskna. Naturlig E-vitamin är ofta inte helt ren utan en koncentrerad lösning av den olja den är renad från och man måste vanligtvis använda lite mer för att få samma effekt.

Äta sitt solskydd - choklad

Att kunna äta sig till ett bättre naturligt solskydd känns otroligt lockande men funkar det? Och hur stor mängd måste man sätta i sig för att det ska ha någon effekt? I den här artikeln tittar vi lite närmare på en favoritprodukt, nämligen choklad. Är det verkligen så man kan förbättra hudens inneboende solskydd genom att äta choklad?

Läs mer...
Savon de Marseille

Riktiga, naturliga tvålar är mycket mildare och bättre för huden än industriella, men hur vet man att de är äkta? Hur skiljer man en bra fast tvål från en som är uttorkande för huden?

Läs mer...

 Mintchoklad body butter

- Mamma, sa äldsta dottern häromdagen. Varför lägger ni inte upp receptet på den där krämen Ulrika gjorde till mig i julklapp? 

- Gillar du den?

- Älskar den!!

Så här kommer receptet på ett underbart krämigt och mjukgörande body butter som doftar härligt av choklad och mynta. Det har en lite längre ingredienslista än många andra recept men är så värt det.

Det är enkelt att göra sin egen hudkräm. Du har full kontroll över innehållet och får en produkt med enbart ekologiska, hudvårdande ingredienser och inga konstigheter. Se till att alltid välja raw, virgin och icke-raffinerade smör och oljor för bästa hudvårdande effekt. Vid raffinering försvinner mycket av vitaminer, anti-oxidanter och annat gott.

I det här receptet blandar vi raw kakaosmör, mangosmör och shea nilotica, vilket gör det här body buttret härligt krämigt. Mangosmöret gör också att det går snabbare in i huden och känns mindre oljigt. Tapioka och kakao hjälper också till att ge en mindre oljig känsla. Pepparmyntan ger det hela en härligt uppfriskande doft. E-vitaminoljan är med för att krämen ska hålla längre genom att skydda den från att härskna.

 

Recept

20g Kakaosmör

20g Mangosmör

10g Kokosolja

10g Nilotica sheasmör

10g Jojoba olja

10g Mandelolja

15g Tapioka stärkelse

1,6g Kakaopulver

3 dp E-Vitaminolja (1 000 IU/ml annars mer)

0,4g Eterisk pepparmyntsolja (mentha pipirita) (ca 12 droppar)

 

Smält kakasmör, mangosmör, kokosolja och shea nilotica i vattenbad. Ta av från värmen och rör ned jojobaolja, mandelolja, tapioka stärkelse och kakaopulver. Rör om tills allt blandats och sätt till sist till E-vitamin och den eteriska myntaoljan om du valt att ha dem med. Rör om och ställ kallt i kylskåp. När krämen börjar stelna vispar du den kraftigt med elvisp så att den blir härligt fluffig. Överför till en glasburk. Klart att användas.

OBS! Om du är gravid bör du undvika eterisk pepparmyntsolja. Du kan istället välja eterisk olja från grönmynta (mentha spicata) som är mildare. Under graviditetens tre första månader bör du dock undvika alla eteriska oljor för att vara på den säkra sidan.

 

Johanna

Vad innehåller egentligen solkrämer? Vi har undersökt de vanligaste märkena och hittat allt från allergener till hormonstörande och genotoxiska ämnen. Här listar vi de fem värsta ämnena som du helt bör undvika i solkräm.

Läs mer...